Tökfőzelék, ahogy még én is megeszem!

2013. április 25., csütörtök

     Véleményem szerint a mesebeli Mumus létezik! Csak a való világ mumusa nem az ágy alól, gyerekeket riogató szörnyeteg, hanem a tányérból kifigyelő tökfőzelék. Az egyik legmegosztóbb étel, amit valaha ember az asztalára tett. Sokat utálják, és ezzel én is így voltam. De szülés után érdekes módon, hetekig eléldegéltem volna rajta. Ki érti ezt?!:)
Aztán rájöttem, hogy az anyám tökfőzeléke bezony hizlal. Ha már nem kicsit, legalább nagyon. Kezdjük a lisztes habarással...ugye...aztán a jó kis zsíros tejföl. A pörkölt a tetején már tényleg csak apróság...tehát bátran ki lehet jelenteni, hogy a tökfőzi is segíti a zsírpárnák megszaporodását.
     Sok diétás tökfőzelékkel találkoztam a neten, de azért én nem vagyok akkora fan, hogy bármi szart megegyek. Úgyhogy fogtam a tökömet, a zabomat, és nekiláttam!

A RECEPT:

- 1 kg gyalult tök
- 4 dl 1,5%-os natúr joghurt
- 1 fej hagyma
- 2 ek zabkorpa
- piros paprika
- só, bors, kapor

     A hagymát üvegesre pirongatod, majd rádobod a gyalult töködet. Felöntöd annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Főzöd, főzöd, míg a tök kellemesen megpuhul. A joghurtba belekevered a pirospaprikát és a zabkorpát, majd ezt hozzáöntöd a tökhöz. Fogsz egy botmixert, és összeturmixolod a főzit. Nem muszáj teljesen simára turmixolni, lényeg, hogy kicsit sűrűsödjön a cuccos. Ízlés szerint sózod, borsozod, kaprozod. Főzöd még 2-3 percig, és elzárod alatta a gázt.
     Én feltétnek sima párolt csirkemellkockákat csináltam. Egyszerűen lusta voltam kétféle feltétet csinálni, mert ezt kapta a fiacskám is (só és bors mentesen). De rá kellett jönnöm, hogy nem hiányzott róla a pörkölt szaft, úgyhogy ezt a szokást be fogom vezetni!!

Nokedli

2013. április 24., szerda

     A fogyókúrázók rémálma a vendégség. A levest elfogyasztja, sok sok répával és leveshusival. Elvetemültebb vendéglátók a tésztát együtt kínálják a levessel, de vendégünk hősiesen lekanalazza róla a gyöngyöző lét. Igyekszik minél több húst a gyomrába tömni, mert tudja, hogy hamarosan jönnek a szószok. A liszttel habart, csodálatos szószok. Az isteni fokhagyma- és paradicsomszósz. Fogyókúrázónk még javában a levesnél tart, de már retteg, hogy mi lesz vele, mikor vendéglátója megjelenik a szószos tálakkal. Az utolsó korty leves halad le a torkán. Próbálja fékezni, de nem megy. Lecsusszan. Ekkor hirtelen felpillant a tányérjából, hátha még valaki a levessel bíbelődik, de látja, hogy már mindenki rég arra várt, hogy ő befejezze. Vendéglátója megjelenik a horizonton, az illatozó szószos tállal. Hősünk mély levegőt vesz, és összeszorult szívvel nézi, ahogy társai kanalazzák azt, amire ő nagyon vágyik. Végre! Végre befejezték a szószokat. Vendégünk úgy érzi, hogy sikerült ellenállni a lisztes csábításnak! Mindenre képesnek érzi magát, és elégedetten vigyorog.
De mi ez? Ahogy a szellő az orrához libbenti azt a csodálatos illatot, érzi...érzi, hogy elveszett. Ránéz az asztal közepére letett, pirospaprikától vörösen égő pörköltre. Mellé csodálatos krumpli, ropogós kenyér, és nokedli van. Hirtelen számolni kezd. A fejében úgy pörögnek a kalória számok, mintha élete utolsó filmje játszódna le előtte. Azt veszi észre, hogy a vállán csücsülő ördöggel alkudozik, akinek pörkölt van a kezében. Nem bírja tovább, és mohón habzsolni kezdi azt, amire oly rég vágyott. Mikor már kenyérrel tunkolja a megmaradt szaftot, akkor döbben rá, hogy mit is tett. Rengeteg krumpli,és még annál is több kenyér....
     Ismerős?? NEM kell többé megismétlődnie!!! A megoldás a kezedben van..remélem legalábbis, mert ha nincs, akkor futás, és szerezz be egy zacskó zabkorpát.
Nem azt mondom, hogy ezentúl büntetlenül zabálhatod a vegyipörit, viszont azt már tudjuk, hogy a korpa magába szívja a szervezetbe juttatott zsírok egy részét. Mint valami kis szivacs. Így nem engedi, hogy az a sok zsír, amit a pöresszel beviszel a testbe, mind mind felszívódjon. Hát nem szupi??
Szumma szummárum, pörkölthöz zabkorpás nokedli dukál!!!

A recept:

- 100 g zabkorpa
-100 g búzasikér
- 2 db tojás
- csipet só
- tej

     A korpát, tojást, kis sót egy tálba teszed, összekevered. Felöntöd annyi tejjel, hogy sűrű pempőt kapjál. Ezt berakod a hűtőbe, és állni hagyod egy órát, majd hozzá kevered a sikért.
Felteszed a vizet forrni. Kicsit megsózod, és öntesz rá egy kevés olajat. Mikor már lobog a víz mint zászló a felvonuláson, beleszaggatod a nokedlit, s készre főzöd. Leszűröd, és boldogan nézed a végeredményt.

     A képen látható nokedliről tudni kell, hogy elég apró lyukú a szaggatóm, úúútálom is miatta, de ilyent kaptam ajiba...kettőt is. Akik szeretik a batár nagy nokedliket, ajánlom a kiskanállal szaggatós, méltán híres, de tökölős módszert!!
     Ez kitűnő köret a már említett pöreszekhez, de csináltam én már tojásos nokedlit is belőle! Viszonylag kevés elég ebből, mert nagyon laktató.
Tipp: Kevés teljes kiőrlésű liszttel is megbolondíthatod!

Szénhidrátcsökkentett KAMUrétes

2013. április 23., kedd

     Még melegében leszögezném, hogy ennek a recepten nem sok köze van az igazi réteshez (MÉG!). Ma készítettem először, és mint minden elsőre, erre is igaz, hogy a második sokkal sokkal jobb lesz.
Hajtott a kíváncsiság, hogy zabkorpa, és búzasikér keverékéből lehet- e rétestésztához hasonló cuccost készíteni. Még mindig az a meggyőződésem, hogy LEHET, még ha valóban semmi köze nem lesz az eredeti réteshez. Ami adagokat én kitaláltam, naná, hogy nem volt a hűtőben annyi, de engem hajtott a kíváncsiság.
Tervezem ezt megismételni a kellő vajmennyiséggel...igen, a vaj hibádzott, és én állat kitaláltam, hogy majd kipótlom olíva olajjal. Már mikor öntöttem,rájöttem, hogy hülye ötlet volt, de carpe diem, bele vágtam. És végül kaptam a réteslapnál egy vastagabb, puha tésztát, ami egy jó kis túrós töltelékkel meglepően finom lett.

A RECEPT:

Tészta:
- 15 dkg zabkorpa
- 15 dkg búzasikér,
- 2 dl langyos víz,
- 2 dkg vaj vagy zsír
- 1 tojás,
- fél mokkáskanál só,
- pár csepp ecet.


A hozzávalókat összegyúrkodjuk, amíg egy kellemes, puha tésztát kapunk. Letakarva pihentetjük 20-30 percet. Fogunk egy kiszuperált abroszt (lehetőleg ne a legszebb ünnepit találjuk meg), és vékonyan megszórjuk egy kis sikérrel. A tésztát elkezdjük nyújtogatni. No tehát, mint már említettem, én bajban voltam az itthon található vajjal, ezért rapid megoldásként olajjal pótoltam a maradékot, úgyhogy az én tésztámat nem lehetett kézzel nyújtogatni, ezért én a sodrófával lapogattam amennyire csak lehet. Viszonylag vékonyra sikerült, de ennek majd nekiesek megint.
Megszórtam túrós töltelékkel, és az abrosz segítségével felhengergettem a tésztát. Tepsibe tettem, amit pedig egy határozott mozdulattal beküldtem a 200 fokra előmelegített sütőbe. Hőlégkeverésen addig sütögettem, míg szépen megpirult.

Szerintem alkalmazhatom a sütihez a régi reklám szlogenjét: " RONDA, DE FINOM"! Mert ez baromi ronda lett:D:D . Viszont alacsony szénhidrát tartalmú, úgyhogy már ezért megéri elkészíteni.

Update (2013.10.22.): mára teljesen átlengte az aurámat az egészséges táplálkozás, ezért kérlek meg arra Téged, ki most ezt a receptet fontolgatod elkészíteni, hogy a vaj helyett használj kókuszzsírt!!! Valamint a búzasikér felét kiválthatod teljes kiőrlésű tönköly rétesliszttel is! :)

Tejbezabi

2013. április 21., vasárnap

     Mint már említettem, hónapokig állandó társam volt reggelenként a tejbezabi.
 Laktató, és megadja a nap túléléséhez szükséges energiát. Nem utolsó szempont, hogy finoman elkészítve felveszi a harcot a tejbegrízzel is. Ha elaludtál, és lusta vagy azon törni a fejed, hogy mit is kéne reggelizni, itt a TÖKÉLETES megoldás!!
Napi min. 2 liter folyadék, és rendbe vágja az emésztésedet is, ami pl. fogyókúránál nem utolsó szempont.

A RECEPT:

- 2 ek zabpehely
- 1 ek zabkorpa
- 1 kk. nyírfacukor (stevia, édesítő)
- 3 dl zsírszegény tej
- ízlés szerint fahéj, kakaó stb. stb.

Most a világ legegyszerűbb elkészítési módját osztom meg veletek! Nem kell hozzá más, csak egy mikró, és egy hőálló tálacska, vagy bögre.
Fogd a bögrédet, és belekanalazod a pelyhet, korpát. Én 4 szem édesítő bogyesszel édesítem, Te azt raksz bele amit akarsz, remek diétás alternatíva a nyírfacukor. Hozzá öntöm a tejet, és megkevergetem. Bedobod a mikróba, és 3 percig melegíted. A 3 perc nem túl kevés, de ha minden igaz, arra pont nem elég hogy kifusson a tej. Hidd el nekem , 4 percnél a 3 dl tej ki fog futni..bezony áááám!
Miután kivetted, kicsit lefeded, és pár percig hagyod dagadni.
Ízlés szerint ízesítheted. Nálunk a fahéj és a kókusz aminagy sláger.

     Időnként a tejet helyettesítem házi készítésű kókusztejjel. Kakaóval és kókusztejjel olyan, mint egy masszába állt Bounti:).

Egy frankó tipp a rossz emésztéssel, magas koleszterinnel, ekcémával rendelkezőknek:
Keverjetek bele fogyasztás előtt 2 ek utifű maghéjat. Ez a kis csoda nem tartalmaz kalóriákat, nedvesség hatására kocsonyás cucc lesz belőle, ami megdagad a gyomrodban, és hamar eltelsz a segítségével. De ezen félül, mivel 85%-a nem felszívódó élelmi rost, végigsöpri a bélfalad, és kikapja belőle az összes nem oda valót...igen, a patásördögöt is!! Tök jó azoknak akiknek szorulás, puffadása, vagy hasmenése van.
Fontos: 2 éven aluli gyermekek nem fogyaszthatják, 6 éves korig pedig orvosi javallatra. Szoptatós és terhes anyucik pedig inkább kérjék ki az orvosuk véleményét!




Joghurtos túrótorta

     Gyerkőcöm első szülinapjára készítettem el ezt a finom tortát. Mivel még rendesen le van korlátozva, hogy mit ehet, ezért csináltam Neki egy olyan tortát, aminek a hozzávalóit eheti, és nem tolong benne a rengeteg cukor sem.
Éccsanyám természetesen rendelt egy tortát, "legyen valami rendes süti is" címszóval, de mindenkivel megkóstoltattam. Még én is meg voltam lepődve, a "jó ez, TE!" mondattól.  De tényleg jó!

     A piskótájának az elkészítését megtalálod a Piskóta bejegyzésben. Hosszú volt a nap, nem írnám le megint:)!

A krém pedig pofon egyszerű, gyakorlattal nem rendelkező, kezdő háziasszonyok is pikk pakk elkészítik.

Hozzávalók:
- 500 g túró
- 250 g natúr joghurt
- 4-5 ek nyírfacukor (helyettesíthető más cukorral is)
- 2 banán
- esetleg kiskanál citrom leve

A  túrót és a joghurtot habverővel összekevered, majd apránként cukrozod. Azért írom azt, hogy apránként, mert mindenki maga döntse el, hogy mennyire szereti édesen a tortát.
Ha szeretnéd, kis citrom levet is csepegtethetsz bele, az íze kedvéért...én most kihagytam, mert elfelejtettem venni:).
A banánokat apró kockára vágod, és a háromnegyedét bele kevered a masszába. Ezt a cuccost rákanalazod a piskótára, és egyenletesen eloszlatod rajta. A tetejét megszórod a maradék banánnal, és bevágod a hűtőbe.

     Ez a torta nem csak gyerkőcöknek kiváló, de azok az anyukák is bátran tolhatják az arcukba, akik a szülés utáni zsírtömeggel fighting- olnak. Zsírszegény túróból, és joghurtból kell készíteni, és adhatsz az érzésnek!
 Természetesen ezt is, mint az eddigi összes receptet, cukorbetegek fogyaszthatják, feltéve, ha a banán nem túl érett. Cukorbetegség esetén próbálj meg zöldebb banánt beszerezni, vagy más gyümivel helyettesíteni!!

Piskóta

Ha egy ember életmód váltáson gondolkozik, időről időre szembesül a ténnyel, hogy bizony a fehér lisztet, és a kristálycukrot ki kell vernie a fejéből. Elsőre ez nem is hangzik nehéznek, de mikor ott ülünk pl. egy szülinap kellős közepén, és a családtagok két kézzel tömik a fejükbe a sütikéket, fenn áll a veszélye annak, hogy elcsábulunk.
Erre az estere kutattam fel a zabkorpából készült piskóta receptjét. Ugyanis egy jó piskótából nagyon sok finomságot lehet rittyenteni.
Most egy torta alapját fogom megosztani veletek!

A RECEPT:

- 150 g zabkorpa
- 3 tojás
- 10 ek nyírfacukor (helyettesíthető bármilyen édesítővel)
 -10 ek tej
1 tk szódabikarbóna

A tojásokat szétválasztod. Kezedbe veszed a habverőt, és a tojás sárgáját habosra vered a cukorral. Hozzá adod a tejet, a szódabikát, majd a zabkorpát, és ezeket is összekevered.
A fehérjéből kemény habot versz, és óvatosan beleforgatod a masszába. 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütöd. ü
A tészta puha, és magas lesz.

Nagy előnye, hogy cukorbetegek is ehetik, lelkifurka nélkül:)





Pita

     Egyik nap, mikor elsőszülöttöm épp húzta a lóbőrt, azon ment a morfondír, hogy milyen kalóriaszegény reggelit, vagy esetleg vacsorát tudnék csinálni hőn szeretett zabkorpámból, mert be kell valljam férfiasan, kezdtem unni a hónapok óta rendszeressé vált zabkását. Ne értsetek félre, az is remek reggeli...de hónapokig?!
     Akkor találtam ki, hogy salátát, valami sovány húsfélét, sajtot, tojást becsavarom palacsintába. Amolyan burrito-féle megoldásként. (De ezt már említettem a palacsinta receptjénél.)
Ha már burrito, amibe holmikat lehet pakolászni, mondom én szeretem a Gyrost is. De minden bizonnyal, nem lehet zabkorpából összehozni, mert azt hogy a viharban fogom én megkeleszteni. Felugrottam az internetre, és vadul keresgéltem a pita receptek között. Találtam egyet, ahol teljes kiőrlésű lisztekből és BÚZASIKÉRBŐL készítették el. Akkor ugrott be, hogy van nekem itthon sikérem is, tehát miért ne próbálhatnánk meg!!
Nem mondom, hogy olyan lett, mint az igazi. De figyelembe véve azt, hogy gyakorlatilag sikerült összebumlizzak egy szénhidrátszegény (a búzasikér 382 kcal/100 g. De ebből 77,8g a fehérje, és 12,2 g a szénhidrát, ami barátok közt is tökéletes), teljesen ehető, és tölthető valamit csinálnom.

A RECEPT:
- 50 g búzasikér
-200g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
- 250 g zabkorpa
-3 dl langyos víz
- 1 tk barna nádcukor (helyettesíthető bármi más cukorral)
- 3 dkg élesztő
- 2 ek olívaolaj
- tej az élesztőhöz
- 1 kk. só (vagy ízlésed szerint)

Ha van otthon kelesztőtál, akkor szupi! Kapjad elő, majd mérd ki a búzasikért,lisztet és a zabkorpát. Az élesztőt a cukorral kevés tejben felfuttatod. A korpa- sikér- liszt kombóhoz hozzáadod a vizet, sót, olajat és az élesztőt, majd ebből karizmodat bedobva, egy lágyabb tésztát gyúrsz. Na nem lesz olyan lágy, mint a fehér lisztből készült, de azért nem lehet vele embert ölni.
Ha frankón megdagasztottad, a tálat lefeded, és hagyod kelni, legalább 45 percet, de ha 1 óra lesz belőle, az sem baj. Ezután a tésztát kiveszed, 8 részre vágod, és ezekből golyókat formálsz. Letakarod őket, és hagyod szunyókálni 10 percet.
Ha a 10 perc letelt, a golyókból, nagyjából 1,5- 2 cm-es, ovális formákat nyújtasz, és letakarva pihented további fél órát. A sütőt előmelegíted 220 fokra, és amíg a tésztád pihen, addig lesikálod a zsírt a sütő rácsáról az odaégett zsírt, mert bezony fiam, ezt rácson fogjuk sütni, nem tepsiben.
A rácson nekem elfért 4 db. Belsuhintjuk a forró sütőbe, és hőlégkeveréssel, nagyjából 10 perc alatt készre sül.


A kész mű konkrétan ilyen lett:


Ebbe én nem a tipikus Gyros hozzávalókat tettem eddig, mert reggelire, és vacsira tökéletesen megteszi a szokásos salátás, csirkesonkás, tojásos holmi. Persze 100%, hogy lesz belőle Gyros is...valamelyik hétvégén:)!


A végére, egy jó tanács!  Ha másnap szeretnéd tölteni, ami nincsen kicsukva, akkor vágjad ki a zsebet, és tedd pár másodpercre mikróba, mert úgy sokkal könnyebben tudod belegyömöszkélni.

ZABirodalom Copyright © 2013