Nokedli

2013. április 24., szerda

     A fogyókúrázók rémálma a vendégség. A levest elfogyasztja, sok sok répával és leveshusival. Elvetemültebb vendéglátók a tésztát együtt kínálják a levessel, de vendégünk hősiesen lekanalazza róla a gyöngyöző lét. Igyekszik minél több húst a gyomrába tömni, mert tudja, hogy hamarosan jönnek a szószok. A liszttel habart, csodálatos szószok. Az isteni fokhagyma- és paradicsomszósz. Fogyókúrázónk még javában a levesnél tart, de már retteg, hogy mi lesz vele, mikor vendéglátója megjelenik a szószos tálakkal. Az utolsó korty leves halad le a torkán. Próbálja fékezni, de nem megy. Lecsusszan. Ekkor hirtelen felpillant a tányérjából, hátha még valaki a levessel bíbelődik, de látja, hogy már mindenki rég arra várt, hogy ő befejezze. Vendéglátója megjelenik a horizonton, az illatozó szószos tállal. Hősünk mély levegőt vesz, és összeszorult szívvel nézi, ahogy társai kanalazzák azt, amire ő nagyon vágyik. Végre! Végre befejezték a szószokat. Vendégünk úgy érzi, hogy sikerült ellenállni a lisztes csábításnak! Mindenre képesnek érzi magát, és elégedetten vigyorog.
De mi ez? Ahogy a szellő az orrához libbenti azt a csodálatos illatot, érzi...érzi, hogy elveszett. Ránéz az asztal közepére letett, pirospaprikától vörösen égő pörköltre. Mellé csodálatos krumpli, ropogós kenyér, és nokedli van. Hirtelen számolni kezd. A fejében úgy pörögnek a kalória számok, mintha élete utolsó filmje játszódna le előtte. Azt veszi észre, hogy a vállán csücsülő ördöggel alkudozik, akinek pörkölt van a kezében. Nem bírja tovább, és mohón habzsolni kezdi azt, amire oly rég vágyott. Mikor már kenyérrel tunkolja a megmaradt szaftot, akkor döbben rá, hogy mit is tett. Rengeteg krumpli,és még annál is több kenyér....
     Ismerős?? NEM kell többé megismétlődnie!!! A megoldás a kezedben van..remélem legalábbis, mert ha nincs, akkor futás, és szerezz be egy zacskó zabkorpát.
Nem azt mondom, hogy ezentúl büntetlenül zabálhatod a vegyipörit, viszont azt már tudjuk, hogy a korpa magába szívja a szervezetbe juttatott zsírok egy részét. Mint valami kis szivacs. Így nem engedi, hogy az a sok zsír, amit a pöresszel beviszel a testbe, mind mind felszívódjon. Hát nem szupi??
Szumma szummárum, pörkölthöz zabkorpás nokedli dukál!!!

A recept:

- 100 g zabkorpa
-100 g búzasikér
- 2 db tojás
- csipet só
- tej

     A korpát, tojást, kis sót egy tálba teszed, összekevered. Felöntöd annyi tejjel, hogy sűrű pempőt kapjál. Ezt berakod a hűtőbe, és állni hagyod egy órát, majd hozzá kevered a sikért.
Felteszed a vizet forrni. Kicsit megsózod, és öntesz rá egy kevés olajat. Mikor már lobog a víz mint zászló a felvonuláson, beleszaggatod a nokedlit, s készre főzöd. Leszűröd, és boldogan nézed a végeredményt.

     A képen látható nokedliről tudni kell, hogy elég apró lyukú a szaggatóm, úúútálom is miatta, de ilyent kaptam ajiba...kettőt is. Akik szeretik a batár nagy nokedliket, ajánlom a kiskanállal szaggatós, méltán híres, de tökölős módszert!!
     Ez kitűnő köret a már említett pöreszekhez, de csináltam én már tojásos nokedlit is belőle! Viszonylag kevés elég ebből, mert nagyon laktató.
Tipp: Kevés teljes kiőrlésű liszttel is megbolondíthatod!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

ZABirodalom Copyright © 2013