Kamuszendvics

2014. január 14., kedd

     A most következő kis szösszenet alteregójával már több helyen találkoztam, és eljött az ideje, hogy kicsit gatyába rázva, diéta kompatibilisebbé tegyem.
Hogy miért? Nálam mindig nagy dilemma a vacsora kérdése. Azt ugye tudjuk, hogy fogyás szempontjából nem tanácsos kihagyni a vacsit, viszont nem mindegy, hogy mit, és mennyit kapunk az arcunkba.
Estére a tömény szénhidrátokat szerencsésebb kerülni, kivéve, ha még nem időzítünk be valami brutál edzést. Amúgy fehérje a jó választás. Na jó, de mi. Én pl nem vagyok jóban a laktózzal, a tojás zsíros, a csirke és hal nálam elég ebédre, vacsira nem akarom...a levestől meg nem lakok jól.
Ilyenkor jó aduász a zabkorpa. Bár szénhidrát, de jó része rost, ami fel sem szívódik. És jóféle szénhidrát, Norbi szerint este is ehető, én meg elhiszem Neki:D.
     A neten terjengő receptekben van minden jóság. Tej, túró, tojás...én a tejet kapásból kikapom a képletből, mert csak plusz kalóriákat adnék vele hozzá. De vágjunk is bele!

A RECEPT:

- 40g zabkorpa
- kb. 1dl víz
- 1 tojás (elhagyható)
- 30 g zsírszegény túró (elhagyható)
- csipet só

 






  Kezdetnek kiméred a zabkorpát egy kis tálkába, majd felöntöd vízzel, és megsózod. A tálat bedobod a hűtőbe, és elfelejted legalább fél órára. Ezalatt a korpa megszívja magát a vízzel.
Ha a korpa megduzzadt, hozzá adod a tojást, és a túrót. Én ezt a folyamatot sűrűn kihagyom, szintén kalóriatakarékoskodás miatt.
Fogod a kis palacsintasütődet, vékonyan megkenheted olívaolajjal, kókuszzsírral. Én a kerámiabevonatosat használom, így nem adok hozzá zsiradékot. Belezttyantod a masszát, mint valami vastagabb palacsintát, és szépen lassan, türelmesen készre sütöd az egyik oldalát. Ne türelmetlenkedjél, akkor lesz jó, ha a tetején apró lyukacsok jelennek meg, és könnyedén leválik a serpenyőről. Megfordítod, sütögeted nagyjából egy percig, és vissza fordítod. Az egyik felébe pakolsz minden jót. Én pl. pulykasonkát, egy főtt tojás és sajtot tettem bele. Ha ezzel megvagy, a tészta másik felét ráhajtod, és még egy picikét sütögeted.
Tányéra dobod, és már eheted is!
     Én mondom, ez egy tökéletes, laktató kis vacsora lesz, és az egész tészta tojással, túróval nagyjából 280 kcal. (Természetesen reggelire is bátran elkészítheted! :) )

100 gramm 
tápértéke:   kcal: 126.4

   fehérje: 7.68

   szénhidrát: 12.95

   zsír: 4.71


Bejgli

2013. december 23., hétfő

    Holnap Karácsony! Ha Karácsony, akkor BEJGLI! Diós bejgli, mákos bejgli, ki melyiket szereti. Részemről a mákosat favorizálom, a diós nekem túl tömény. Amúgy is kevés dologban szeretem a diót.
Még soha nem sütöttem bejglit, ennek pedig az az oka, hogy a család idősebb női tagjai kitűnő bejgliket sütnek.
Most viszont elérkezett az idő, hiszen ne várjam el anyámtól, aki nem árulom el, hogy hány éve :D süti a bejglit, a maga "egészségtelen", de nagyon finom formájában, hogy zabkorpát, és teljes kiőrlésű liszttel készítse el azt. Én viszont, mint kezdő anyuka, megtehetem azt, és meg is teszem!! :)
   

A RECEPT:

Tészta:
- 300 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 100 g zabkorpa
- 100 g búzasikér
- 200 g kókuszzsír
- 60 g porrá őrölt nyírfacukor
- 3 db tojássárgája
- 1 db tojás
- 20 g élesztő
- csipet só
- 1 kk. barna nádcukor, és egy kevés tej az élesztő felfuttatásához

Mákos töltelék:
- 200 g darált mák
- 200 g reszelt alma
- 2,5 dl zsírszegény tej
- 200 g nyírfacukor
- 1 citrom reszelt héja

     Első feladatod, hogy felfuttatod az élesztőt. Amíg az élesztő fut, a korpát, lisztet és sikért összemorzsolgatod a szoba-hőmérsékletű kókuszzsírral. Ha az élesztő felfutott, és a morzsolgatás is készen van, hozzá dobod a tojásokat, a nyírfacukrot és az élesztőt (tejet ne öntsed bele), majd alaposan átgyúrod a tésztát! Letakarod, és egy órára langyos helyen felejted, had keljen ki magából.
     Amíg a tészta kel, elkészíted a mákos tölteléket, amihez a következő folyamatokat kell elvégezzed:
A tejet felteszed a cukorral forrni. Ha a tej forr, hozzáöntöd a mákot, és alaposan elkevered. Leveszed a tűzről, és hozzá dobod a citrom héját és az almát. Félre teszed, és hagyod, hogy kicsit kihűljön.
    A tészta megkelt, a töltelék már nem túl forró, úgyhogy jöhet a bejgli összeállítása.
A tésztádat 4, egyenlő részre osztod, majd az egyiket kb. 0,5 cm vékonyan, téglalap alakúra nyújtod. Ha a nyújtással megvagy, szépen eloszlatod a töltelék egy részét úgy, hogy a végeibe ne tegyél. Feltekered, majd a végeid alaposan összenyomigálod, és sütőpapírral bélelt tepsibe teszed. Ezt még háromszor megismétled.
Ha nem akarod, hogy a bejglik összeragadjanak, tegyél közéjük egy csík sütőpapírt :)! A tetejüket vékonyan kenjed meg a tojások sárgájával.
     A tepsit letakarod, és hagyod a bejgliket 1 órát kelni. Ha az idő lejárt, ismét átkened a tetejüket tojásfehérjével, majd 200 fokos sütőbe teszed (alsó felső sütés). Mikor a bejglik teteje kezd kicsit pirulni, alufóliával letakarod, és úgy sütöd tovább. A sütési folyamat kb. 45 perc, de 15 perccel a vége előtt szedd le róla az alufóliát, és úgy süssed tovább.

     Ámbár életemben először készítettem bejglit, bizton állíthatom, hogy nem életemben először ettem azt:D! Mivel viszonyítási alapom van, azt kell mondjam, hogy íze tökéletes, és hacsak nem direkt ki vagy élezve a dologra, nem nagyon tűnik fel az eredeti, és a reform közti különbség!! :)

100 gramm tápértéke:
   kcal: 333.09
   fehérje: 12.13
   szénhidrát: 36.67
   zsír: 18.25

Lángos

2013. december 14., szombat

     Igen! Jól látod, LÁNGOS :)!
A lángosról nekem mindig a strandolás, és a hasfájás jut az eszembe. Mikor családdal mentünk a strandra, apám sűrűn vett jó nagy, sajttal, tejföllel megszórt lángost. Én be is nyomtam azt lelkesen, aztán persze attól a rengeteg olajtól olyan hascsikarásom volt, hogy mindig megfogadtam: SOHA TÖBBET!! Természetesen nem tudtam betartani, és máskor is ettem :)!
     Egyik nap a fórum egyik nagyra becsült tagja, szóba hozta a lángost. Természetesen megkívántam, mert ezer éve nem ettem. Mikor vásárba megyünk, látom én, hogy ott van, és azt is tudom, hogy finom...de a magam 29 évével már belátom, hogy amitől fáj a hasam, az nekem nem jó :)!
No tehát kitaláltam, hogy kisütöm a magam kis zabos lángosát, mert annyira nem hagyott nyugodni a lángos iránti vágy!
Jelentem, ízre tökéletes, és mivel nem tocsog az olajban, a hasam sem fájt tőle! :)

A RECEPT: (2 db)

- 100 g zabkorpa
- 100 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 20 g búzasikér
- 1 csipet só
- 12 g élesztő
- 150 ml víz
- 4 g barna nádcukor
- 1 nagy kanál kókuszzsír, a sütéshez




   Kezdetnek az élesztőt felfuttatod a langyos, cukros vízben, majd fogod a száraz hozzávalóidat, és összekevered őket. Jó alaposan átgyúrogatod, és megkeleszted.
Én még tegnap este gyúrtam be, és azon melegében bevágtam a hűtőbe. Ez akkor jó, ha reggelire szeretnéd elkészíteni.
Ha megkelt, fogsz egy serpenyőt, és felforrósítod benne a kókuszzsírt. A tésztát ketté választod, és a kezeddel kinyújtogatod, majd belerakod a zsírba. Mikor az egyik oldala szép aranybarna, megfordítod, és készre sütöd.
    A tetejére rakhatsz zsírszegény tejfölt, zsírszegény sajttal, de akár fokhagymás kókuszzsírral is megkenheted. Én a tejfölöset szeretem, ezért azt csináltam :)!

    Kalória tekintetében nem annyira gyengus, viszont egyáltalán nem terheli meg a gyomrot, a kókuszzsírt pedig égeti a szervezet, és nem raktározza. Innen nézve pedig, bizony tökéletes reggeli!

  100 gramm tápértéke:
   kcal: 286.95
   fehérje: 11.67
   szénhidrát: 33.23
   zsír: 11.76


Három recept Karácsonyra

2013. november 24., vasárnap

Sziasztok!!!

Még néhány nap, és elérhető lesz a ZABirodalom, avagy barangolj az egészséges ételek birodalmában című E-book! 

Témája:
Minden amit a zabról, és elkészítési módjáról tudni kell! 
Melyek azok az eszközök, amik egy egészséges, és diétás étel elkészítéséhez szükséges!
A blog legnépszerűbb, finomított receptjein kívül új, finomabbnál finomabb ételeket készíthetsz el.
A receptek kalória, és tápanyagtartalma is feltüntetésre került!!


A könyv előzetesét, és a három gyorsan elkészíthető, új receptet megtaláljátok 

Életjel:)

2013. október 30., szerda

     Ha valaki aggódna a jövőbéli receptekért, ne tegye! Még élek, csak a blog átmenetileg szünetel:)!
Ennek oka a ZABirodalom papírra vetése.
Hamarosan új, és még finomabb recipékkel térek vissza...mondhatnám így is:
I' LL BE BACK!!
:D

Birsalmás muffin

2013. október 19., szombat

     Október lévén, megjelent a színen a birsalma. Nem szeretem:)! Azaz egészen a múlt hét elejéig mérhetetlen gyűlöletet tápláltam a birsalma iránt. Mama mindig hozott belőle sajtot, amit anyám percek alatt képes lett volna elpusztítani (ha nem lett volna ciki), én meg csak néztem, hogy ezt mégis miért??Fujjj!!! De múlt héten anyós küldött kis birsalma sajtot, amit nem tudom miért, de megkóstoltam...és nem is volt rossz. Szokták mondani, hogy terhesség teljesen megváltoztatja az ember véleményét az ételekről...és valóban! Aztán jött anyám, és közölte, van egy csomó birsalmája. Rá is ugrottam, pedig már akkor éreztem, hogy ebből bizony nem lesz sajt (sok sok cukor kell bele)...de mi legyen?? Bázislakóim segítségét kértem, és kaptam is egy torta receptet. Gondoltam ebből lehet valaminek az alapja...de minek? És hirtelen jött a megvilágosodás: MUFFIN! Van frankó szilikonos muffin formám, úgyis rég használtam. És az eredmény...az eredményt nem tudom kifejezni szavakban. Az öndicséret amúgy is csúnya szokás:D:P

A RECEPT:

Tészta:

- 190 g zabkorpa
- 90 g kókuszzsír
- 150 g nyírfacukor
- 90 g dió
- 70 ml tej
- 2 db tojás

Töltelék:

- 5 g stabark növényi zselésítő (Natura)
- 750 g birsalma
- 250 ml 100%-os almalé
- 80 g nyírfacukor
- 1 cs. vaniliás pudingpor

    Kezdjük azzal, hogy megpucoljuk az almáinkat. Én ennél a pontnál rájöttem valamire. Ha Éva birsalmával próbálja megtömni Ádámot, tutira ott ragadunk a paradicsomban, mert előbb törik bele az összes foga, mint sem, hogy egy falatot is lenyeljen belőle szegény pára. Rutinosabbaknak biztos simán megy a pucolása, én megszenvedtem vele. De sikerült...(hullámozzunk!!)
Az almát felkockázzuk, és feltesszük főni a cukorral és alma lével. Nagyjából 10 perc alatt elég puha lesz, ami meglepő, ha a kezdeti keménységét nézzük.
Amíg az almán fődögél, nekilátunk a tésztának. Diót daráld le, keverd össze a korpával! A tojásokat verd fel a cukorral, öntsed hozzá az olvasztott kókuszzsírt és a tejet. Keverj rajta egyet, majd apránként add hozzá a diós zabkorpát.
Ha az almánk jó puha, kapd le a tűzről. Villával, krumplinyomóval, vagy amivel jól esik, kicsit tördeld össze az almát. Keverd össze a pudlinggal és a növényi zselésítővel (sima is jó:)).
     Ragad meg a tésztás küblidet egy kanál társaságában, és a muffin formád aljait pakold meg 1 kanál masszába (mindegyikbe 1 kanállal:P). Ezután jön az almás cucc. Ebből is tegyél mindegyikre egy jó nagy kanálnyit. Végezetül a tésztád maradékát osszad el a tetejükön igazságosan.  Lényeg, hogy se almás cucc, se tészta ne maradjon, és lehetőleg három rétegünk legyen:)!
     170 fokos sütőben nagyjából fél óra alatt elkészül. Hőlégkevergessed, és sasolj néha rá a tetejére.
Ha elkészült kiveszed, hagyod kicsit hűlni, majd bevágod a hűtőbe 1-2 órára. Vagy amíg a töltelék meg nem dermed:)!

   A kezdeti küzdelmem az almával feledtette, mikor megkóstoltam. A tészta édes, a töltelék nagyon picit fanyar...valami eszméletlen finom lett. Sima almával, vagy olyan fanyarabb gyümölccsel is jó lehet, ami harmonizál a dióval.

100 gramm tápértéke:
   kcal: 214.44
   fehérje: 4.71
   szénhidrát: 30.12
   zsír: 10.62
(elpárolgással, mindennel:D)

Madártej- szelet

2013. október 18., péntek

     Mielőtt belevágnék a közepébe, gyónnom kell kicsit. Ez a madártej- szelet kezdetben intelligens krémes akart lenni. De ma minden össze esküdött ellenem:D. Kezdődött azzal, hogy nem mertem nekilátni a 8 tojásos verziónak, inkább fele adagot kevertem be, hátha elrontok valamit:). Aztán folytatódott azzal, hogy kevés sárgája csúszott a fehérjébe, amit hiába vertem mint ökör, nem lett olyan kemény, mint azt én szerettem volna. Ráfognám a xillitre, de vertem én már azzal habot, ami olyan lett, mint a nagykönyvben.
Végezetül pedig nem kapcsolt be a sütő. A szemem már erőst tikkelt az idegtől. A villanysütő időzítőgombja megadta magát, és ha az megadja magát, nem kapcsol be a sütő. Na, én már erőst idegállapotba kerültem (FIGYELEM, az erőszak soha, semmilyen körülmények közt nem megoldás), ezért addig ütöttem, míg meg nem javult. De ez volt vagy fél óra verekedés a sütővel...következményképpen a krémes lapos lett, mint a fene! Na meg asszem a tepsim sem volt elég kicsi. De csodálatos az íze, úgyhogy teljesen használhatóvá nyilvánítottuk:D

A RECEPT:

- 4 tojás
- 150 g nyírfacukor
- vanília kikapart belseje (vagy aroma, esetleg vaníliás cukor)
- 5 ek zabkorpa
- 50 g kókuszzsír
- 0,5 L zsírszegény tej

     Mielőtt bárminek nekilátnál, nézzed meg a sütődet, hogy működik-e. Biztos ami biztos, bár ha elromlott, szólsz, megyek, megütöm:D
Ha a sütő müxik, boldog arccal kettészeded a tojásokat. A sárgáját összekevered a cukor 3/4-ed részével, hozzá adod az olvasztott kókuszzsírt, zabkorpát, vaníliát és a tejet. Jól elkevergeted, majd a tojásfehérjét kemény habbá vered a cukor maradékával. Elő fordulhat, hogy a nyírfacukor a ludas, de mondom, nekem sikerült már ami most nem. De ha nem olyan kemény, az sem tragédia:)! 
A tejes cuccba szépen óvatosan belekevergeted a fehérjét, de vigyázz, ne törd teljesen össze.
Ehhez a mennyiséghez én egy 40*50-es tepsit használtam, ez is lehet az egyik oka, hogy nem lett olyan hűű de vastag a végtermék:). Na előveszed a lehető legkisebb tepsidet:D, majd ezt a híg valamit beleöntöd. Bepakolod a hideg, de működőképes sütődbe, 180 fokra tekered, és 60 perc alatt készre sütöd.

     Szerencsére nagyon finom, íze teljesen olyan, mint a madártejé:)! Gyerkőcön letesztelve, nagyon ízlett neki.
Kalóriában sem túl vészes, ha kibírod egy egész tepsi befalása nélkül:D. Ami még mellett szól, hogy tényleg nagyon gyorsan össze lehet állítani.
 Ha az adag dupláját használod, egy vastagabb sütit kapsz, ami már intelligens krémes néven fut:D, Szerintem én azt itt nem fogom közzé tenni, max egy képet:D. Lényeg, hogy tudjátok. Viszont érkezni fog az eredeti, tésztás krémes zabosított változata is:)!

És most jöjjenek a tények:
 100 gramm tápértéke:
   kcal: 214.87
   fehérje: 7.21
   szénhidrát: 28.65
   zsír: 11.23

ZABirodalom Copyright © 2013