Lángos

2013. december 14., szombat

     Igen! Jól látod, LÁNGOS :)!
A lángosról nekem mindig a strandolás, és a hasfájás jut az eszembe. Mikor családdal mentünk a strandra, apám sűrűn vett jó nagy, sajttal, tejföllel megszórt lángost. Én be is nyomtam azt lelkesen, aztán persze attól a rengeteg olajtól olyan hascsikarásom volt, hogy mindig megfogadtam: SOHA TÖBBET!! Természetesen nem tudtam betartani, és máskor is ettem :)!
     Egyik nap a fórum egyik nagyra becsült tagja, szóba hozta a lángost. Természetesen megkívántam, mert ezer éve nem ettem. Mikor vásárba megyünk, látom én, hogy ott van, és azt is tudom, hogy finom...de a magam 29 évével már belátom, hogy amitől fáj a hasam, az nekem nem jó :)!
No tehát kitaláltam, hogy kisütöm a magam kis zabos lángosát, mert annyira nem hagyott nyugodni a lángos iránti vágy!
Jelentem, ízre tökéletes, és mivel nem tocsog az olajban, a hasam sem fájt tőle! :)

A RECEPT: (2 db)

- 100 g zabkorpa
- 100 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 20 g búzasikér
- 1 csipet só
- 12 g élesztő
- 150 ml víz
- 4 g barna nádcukor
- 1 nagy kanál kókuszzsír, a sütéshez




   Kezdetnek az élesztőt felfuttatod a langyos, cukros vízben, majd fogod a száraz hozzávalóidat, és összekevered őket. Jó alaposan átgyúrogatod, és megkeleszted.
Én még tegnap este gyúrtam be, és azon melegében bevágtam a hűtőbe. Ez akkor jó, ha reggelire szeretnéd elkészíteni.
Ha megkelt, fogsz egy serpenyőt, és felforrósítod benne a kókuszzsírt. A tésztát ketté választod, és a kezeddel kinyújtogatod, majd belerakod a zsírba. Mikor az egyik oldala szép aranybarna, megfordítod, és készre sütöd.
    A tetejére rakhatsz zsírszegény tejfölt, zsírszegény sajttal, de akár fokhagymás kókuszzsírral is megkenheted. Én a tejfölöset szeretem, ezért azt csináltam :)!

    Kalória tekintetében nem annyira gyengus, viszont egyáltalán nem terheli meg a gyomrot, a kókuszzsírt pedig égeti a szervezet, és nem raktározza. Innen nézve pedig, bizony tökéletes reggeli!

  100 gramm tápértéke:
   kcal: 286.95
   fehérje: 11.67
   szénhidrát: 33.23
   zsír: 11.76


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

ZABirodalom Copyright © 2013