Tejszínes- sütőtökös csirkeragu

2013. szeptember 29., vasárnap

     Tegnap az autóban azon filóztam, hogy a blog nagyon elkanyarodott a sütemények/ pékáruk irányába, pedig a zabkorpa tökéletes hozzávalója a főételeknek is. Nem csak rostban gazdag köreteket lehet belőle készíteni, hanem remek kis sűrítőanyag is, ami teljesen ki tudja váltani, az egyébként erre a célra használt lisztet, vagy jobb esetben az étkezési keményítőt.
     Éccsanyám hozott ajiba egy egész csirkét, amit már akkor tudtam, hogy nyúzva, és csontozva lesz. Félreértés ne essék, nem finnyás vagyok, csupán gondoltam a fiacskámra:).
Férjem hozott haza két szép sütőtököt, és eszembe jutott, hogy a sütőtök jól megy a csirkehúshoz. Gyerek egy éve nagyon csípte a sütőtököt, a csirkét szereti...ráadásul a tejszínes- főzőtökös csirkét nagyon komálta! Ó, mondom szupi, megfőzöm megint, csak sütőtökkel. Persze a fűszerezés is más lett, mert hát mégsem tehettem bele tárkonyt, és kaprot:)!
A végeredmény: alacsony kalóriás, mégis tápláló ebéd babának, mamának:)!!

A RECEPT:

- 1 db csirkemell
- 2 db csirke alsó comb
- 2 db csirke felső comb
- 20 g kókuszzsír
- 1 fej vöröshagyma
- 1 kg megtisztított sütőtök
- 500 ml 10%-os tejszín
- 20 g zaborpa
- 1 dl víz
- só
- bors
- 1 kk. fahéj
- kevés őrölt szerecsedió
- 1 kk. curry

     Ha nincsen a közelben egész csirke, és a csontozással, bőrözéssel nem szeretnénk szöszölni, készíthetjük csak csirkemellből. A combokkal ízletesebb. Ha kalória szegényen szeretnénk elkészíteni, a bőrétől mindenképpen szabadítsuk meg főhősünket. Ha a kalória nem fontos, maradhat a bőr, akkor viszont nem érdemes felkockázni.
Na szóval, fogjuk az alkatrészeket, megnyúzzuk, és apró kockákra vágjuk. A hagymát vékony csíkokra vágjuk, és üvegesre pirítjuk a kókuszzsíron. Rádobjuk a madarunkat, és addig pároljuk, amíg levet nem ereszt. Ezután hozzáadjuk a felkockázott sütőtököt, az 1 dl vizet, és fedő alatt, nagyjából fél órát pároljuk.
A tejszínbe belepakoljuk a zabkorpát, és a fűszereket, majd jól elkeverjük. A tejszínhez hozzámeregetünk pár kanállal a sütőtökös léből, majd kevergetés közben hozzá suhintjuk a sütőtökös csirkénkhez. Ízlés szerint megsózzuk, és hagyjuk, hogy még rottyanjon egyet az egész cucc.

     Köretnek tökéletes mellé a főtt rizs. Én basmatit használok, mert arról azt olvastam, hogy a fehér rizsek közt a legjobb. Én meg elhiszem:)!
Jó opció még a köles, bulgur, kuszkusz...

Az általam főzött prototípus  adatai a következőek:
 Csirkeragu:
100 gramm tápértéke:
   kcal: 111.75
   fehérje: 8.87
   szénhidrát: 9.22
   zsír: 4.21

Főtt basmati rizs:
100 gramm tápértéke:
   kcal: 114.38
   fehérje: 2.61
   szénhidrát: 25.16
   zsír: 0.33
 
 Nagyon finom lett, úgyhogy sütőtök szezonban tuti rendszeres vendég lesz a család gyomrában!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

ZABirodalom Copyright © 2013