Répatorta

2013. október 5., szombat

    A répatorta régóta nagy kedvencem, de az a töménytelen mennyiségű olaj, ami abba kell, hamar tiltólistássá tette.
Egy ideje foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene csinálni a zabkorpás verziót, de valahogy sosem jutottam el a megvalósításig. Ma viszont megyünk unokatesó köszöntőbe, és illene sütni valamit alapon, eszembe jutott: RÉPATORTA!!!
Persze nem a tipikus krémsajtos, sokolajos, sokdiós verzió lett. Ezt bátran adhatjuk gyerkőcöknek is, egy éves koruktól...ami nálam ugyebár szempont:)!

A RECEPT:

- 200 g reszelt répa
- 200 g pürésített alma
- 225 g zabkorpa
 - 175 g lágy zabpehely
- 3 tojás
- 50 g kókuszzsír (szoba-hőmérsékletű)
- 1 tk. szerecsendió
- 2 tk fahéj
- 1/2 tk só
- 1 tk gyömbér
- 2 ek nyírfacukor
- 1 dl víz

     Fogjuk a répánkat, megpucoljuk, lereszeljük. Ha daráljuk, gyorsabb:)! Az almát is pucoljuk, magozzuk, majd jól lepempőzzük. A tojást felverjük, és összekeverjük a kókuszzsírral. Ezt szépen összedolgozzuk a répával, és az almával és a vízzel.
Egy külön tálba összeöntjük a száraz hozzávalókat és a fűszereket, majd lassanként, egy lapátkával összekeverjük a répás cuccal.
    Előkapjuk a tortaformát, s az aljára sütőpapírt teszünk. Belelapátoljuk a masszát, és szépen elegyengetjük. A sütőt 190 fokra előmelegítjük, majd ha az megvan, akkor belevágjuk a formának, és kb 45 perc alatt készre sütjük. Nem mertem hőlégkevergetni, inkább alsó felső sütést használtam, nehogy túlzottan kiszikkasszam:)!!
     A tetejét megszórtam őrölt xilittel. Ez meg ugye úgy jött össze, hogy ráküldtem a sima xilitre a kávédarálót, szitába öntöttem, és szépen eloszlattam a répatorta tetején.

     Az eredmény egy rostban gazdag, de kalóriában mégsem eget verő desszert lett. A tetejére természetesen lehet ilyen meg olyan mázat készíteni, de az plusz kalória...az meg nálam nem volt szempont:). Lényeg, hogy nagyon finom lett.

A recept adatai szerint:
100 gramm tápértéke:
   kcal: 259.69
   fehérje: 8.34
   szénhidrát: 38.07
   zsír: 9.39

     Ez a kalória magában tartalmazza a sütésből fakadó nedvesség elpárolgását is. Ezt azért tartom fontosnak megemlíteni, mert sok receptben, ahol a kalória is szerepel, nem számolják ki az elpárolgást, ezért a kalória sokkal kedvezőbbnek tűnhet...aztán jól bezabáltok belőle, majd néztek mint a luki nyúl, mikor a mérlegre álltok!!! Az elpárolgás FONTOS!!!




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

ZABirodalom Copyright © 2013