Fánk

2013. október 13., vasárnap

     Szeretem a fánkot! A jó öreg, bő zsírban kisütött fánkot, lekvárral a tetején, amit mama csinál. Vagy azt a híres óriás fánkot, amit Szlovéniában sütnek (Szlovéniában voltunk nászúton, és akkor kóstoltam. Sütőben sütik, nem tocsog a zsírban, töltve van lekvárral, vagy pudinggal, aminek a tetején kókuszos csoki máz van...és mivel terhes voltam,be is dobtam egy emberfej nagyságúból vagy kettőt:D). De szeretem a kis töltött fánkocskákat is. Sőt! IMÁDOM A FÁNKOT!!
Na de toljuk vissza kicsit a nyálunkat a szánkba...NEM ehetünk fánkot! Kalória tartalma az egekben, telis tele cukorral, zsírral...egy szóval baromira hizlal. Viszont az, aki olyan hosszú ideje diétázik, mint én, az tudja milyen mikor megcsapdossa az orrát valahol a frissen sült fánk szaga. Vagy elég csak a legjobb barátnőtől egy mondat, miszerint fánkot evett. Az én esetemben is ez történt...barátném fánkot evett.
     Mondjuk már korábban is be- bevillant a szemem elé a fánk gondolata. Volt, hogy anyám hozott fel egy nagy adaggal, a mama sütötte fánkból (Mama ritkán süti, de olyankor kiló számra...ma megértettem az okát).
No tehát a hét végére ütemeztem be a fánk reformosítását, megünnepelvén az eddig leadott 34 kilómat:D...de mivel még nem vagyok a végén, próbáltam nem túl kalóriadúsra ügyködni. Szerintem sikerül, mert a ch tartalma viszonylag alacsony lett.
     Azt nem mondom, hogy egyszerű az elkészítése...de ha van eszetek, ami nekem nem volt, a robotgéppel veritek, és nem fakanállal...akkor viszont nem is olyan nehéz. De úgy gondolom, hogy egy éccsanyának illik fánkot sütni, mert a gyerekek szeretik. És ezt a verziót nyugodtan ehetik!!:)

A RECEPT:

- 350 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt (Szarvasi)
- 50 g búzasikér
- 100 g zabkorpa
- 30 g kókuszzsír
- 500 ml zsírszegény tej
 - 20 g élesztő
- 2 db tojássárgája
- 50 g nádcukor, porrá őrölve
- 1 csipet só

     Na szóval, csapjuk bele a lecsóba. Először fogjuk a zabkorpánkat, és kávédarálón őröljük finomra. Öntsük hozzá a liszthez és a sikérhez. Kicsit langyosítsuk meg (én mikróba tettem egy percre). Ez után mérjük ki a tejet, és ezt is langyosítsuk.
Ha a langyosítással megvagyunk, készítsünk kovászt. Ez úgy történik, hogy a lisztes keverékből 3 evőkanálnyit összekeverünk, 1 evőkanálnyi porcukorral és 1 dl langyi tejjel. Belemorzsolgatjuk az élesztőt. Letakarjuk, és várjuk, hogy félsűrű kovászunk legyen.
A tojássárgát összekutyuljuk a maradék porcukival, amit a kovászhoz öntünk, majd mehet bele a maradék tej, az olvasztott kókuszzsír, liszt és só.
Fogjuk a fakanalunkat (vagy a robotgépünket), és nagyjából 20 percen keresztül lágy tésztává verjük a cuccost. Na itt voltam birka, hogy nem kaptam elő a robotgépet, de nem akartam zörögni. Még frankó kis vízhólyag is lett az ujjamon. Na de mindegy, vertem én mint állat.
Ha ez kész, letakarjátok, és bebugyoláljátok valamibe a tálat (paplan). Hagyjátok magára legalább egy órára. Ha duplájára kelt, akkor jók vagyunk, vihetjük a deszkára.
A deszkát jól be kell lisztezni, és borítsátok rá a tésztát. Kis kezikótokkal lapigassátok el, ujjnyi vastagra. Ha nagyon ragadna, a tetejére is szórjatok szépen lisztet. Valami kör alakúval (pohárral, pogiszaggatóval) szaggassátok ki, és letakarva hagyjátok pihenni fél órát. Fifyuzzátok, nehogy túlkeljen a tészta.
A fánkokat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjátok, de ne túl közel egymáshoz. Legyen helyük, mert meg fognak dagadni a kis édik. 200 fokra előmelegített sütőben, nagyjából 20 perc alatt készre sülnek, de azért sasoljátok. Ó, és hőlégkeverésen legyen a masina.

     Most jön egy kis magyarázat, mielőtt feltüntetem a kalóriákat:D!
Ámbár 350 g lisztet használtam ténylegesen, a lisztezéshez nagyjából elment további 20 g. Mivel ezt csak saccra mondom, mert nem mértem le, ezért a kalória adatai is csak nagyjából lesznek pontosak. A kész fánkok kalóriájának kiszámolásához hozzá adtam ezt a nagyjából 20 g lisztet, ezért az érték elég közel fog állni az igazsághoz.
Ezt azoknak írom, akik hozzám hasonlóan, elvetemülten számolják a kalóriákat:D....akik nem, azoknak meg mindegy:P!
 Tehát, akkor lássuk a medvét:

100 gramm tápértéke:
   kcal: 289.89
   fehérje: 15.15
   szénhidrát: 40.99
   zsír: 6.9

1 db kész fánk nekem 40g lett, ami 116 kcal. Ebbe a rávaló nincsen beleszámolva.

     A kész fánkot tölthetitek is, akár lekvárral, pudinggal, csokival...eldöntitek. Én maradtam a családi hagyománynál, és lekvárt kanalaztam a tetejére.
Kinézetre nem olyan pofás, mint a bő zsírban kisütött rokonai, de puha, és finom.

Beteszteltem fiacskámon, azt mondta, hogy nyami nyami :D:D!  De ezt tényleg lehet bátran adni egy éves kortól. Nem tocsog a zsírban, és kristálycukor sincs benne!
Viszont ha amolyan igaz szalagos fánk feelinget szeretnétek, fogtok kevéske kókuszzsírt, és kisütitek benne. Amint ledobtam magamról az összes felesleges zsírt, én is ezt a módszert fogom alkalmazni:)!

7 megjegyzés:

strigadur írta...

Hej, Bofy... ! Már megint mit csinálttá !!!? Hát még a végén ráveszel, hogy tésztát dagasszak :P
... de a 20 perc "fakanalas-dagasztás" minimum 250 kcal extra energiát emészt fel... 2 fánk :DD

Zsófi P.B. írta...

Banyek valóban...bedobok 4et, és bedagasztok még egy tállal, úgy egálban leszek:D:D

papanick írta...

Annyira szeretnék hozzá(d)szólni, de valahogy mindkét böngészőmmel eltűnik a közzététel funkció, meg ennek a komment doboznak az egész alsó része. Most megpróbálom ismét. Sok éve én is sütöttem már ilyet sütőben, de nem jött be a családnak, mondjuk hagyományosan is évente csak 1x sütök én, meg 1x anyukám, ennyi elég is. De ez hirtelen megfogott:-))
Tudod én mostanában az aranygaluskán dolgozok, agyban:-) meg a számolásban. Nekem az a gyengém (meg sok más "kőttes" :-) Sehogy se megy, mert ahhoz kell a ropogós cukor.:-) Akkor lássuk, működik-e most...

papanick írta...

Működött, hurrá! :-))

Zsófi P.B. írta...

Én Alan-nél szoktam megküzdeni a megjegyzésekkel:D
Az aranygaluska nálam is fent van a listán, csak bevárom, hogy anyám hozza a diót:D...és akkor valszeg lesz zserbó is.

papanick írta...

Nekünk dió helyben, csak fel kéne (kell is) szedni, a tegnapi eső leverte, de szépen a diófalevél alá temetve. És aztán még meg is kell törni:-(

Végre egy süti,amivel nem tudsz megfogni. :-) Annyi zserbót süttetett velem 25 év alatt a férjem családja, úgy hogy nálunk nem is szereti senki (kicsit a férjem, de neki mindegy, mert ő mindent:-) szóval azzal nem lesz gondom:-) jól megharagudtam a zserbóra:-)

Zsófi P.B. írta...

Amúgy én sem szeretem a zserbót. De egy barátosném mindig azzal cikiz, hogy ha elrontom a zserbóját, agyonver:D...én meg elfogadtam a kihívást:D:D

Megjegyzés küldése

ZABirodalom Copyright © 2013