Birsalmás muffin

2013. október 19., szombat

     Október lévén, megjelent a színen a birsalma. Nem szeretem:)! Azaz egészen a múlt hét elejéig mérhetetlen gyűlöletet tápláltam a birsalma iránt. Mama mindig hozott belőle sajtot, amit anyám percek alatt képes lett volna elpusztítani (ha nem lett volna ciki), én meg csak néztem, hogy ezt mégis miért??Fujjj!!! De múlt héten anyós küldött kis birsalma sajtot, amit nem tudom miért, de megkóstoltam...és nem is volt rossz. Szokták mondani, hogy terhesség teljesen megváltoztatja az ember véleményét az ételekről...és valóban! Aztán jött anyám, és közölte, van egy csomó birsalmája. Rá is ugrottam, pedig már akkor éreztem, hogy ebből bizony nem lesz sajt (sok sok cukor kell bele)...de mi legyen?? Bázislakóim segítségét kértem, és kaptam is egy torta receptet. Gondoltam ebből lehet valaminek az alapja...de minek? És hirtelen jött a megvilágosodás: MUFFIN! Van frankó szilikonos muffin formám, úgyis rég használtam. És az eredmény...az eredményt nem tudom kifejezni szavakban. Az öndicséret amúgy is csúnya szokás:D:P

A RECEPT:

Tészta:

- 190 g zabkorpa
- 90 g kókuszzsír
- 150 g nyírfacukor
- 90 g dió
- 70 ml tej
- 2 db tojás

Töltelék:

- 5 g stabark növényi zselésítő (Natura)
- 750 g birsalma
- 250 ml 100%-os almalé
- 80 g nyírfacukor
- 1 cs. vaniliás pudingpor

    Kezdjük azzal, hogy megpucoljuk az almáinkat. Én ennél a pontnál rájöttem valamire. Ha Éva birsalmával próbálja megtömni Ádámot, tutira ott ragadunk a paradicsomban, mert előbb törik bele az összes foga, mint sem, hogy egy falatot is lenyeljen belőle szegény pára. Rutinosabbaknak biztos simán megy a pucolása, én megszenvedtem vele. De sikerült...(hullámozzunk!!)
Az almát felkockázzuk, és feltesszük főni a cukorral és alma lével. Nagyjából 10 perc alatt elég puha lesz, ami meglepő, ha a kezdeti keménységét nézzük.
Amíg az almán fődögél, nekilátunk a tésztának. Diót daráld le, keverd össze a korpával! A tojásokat verd fel a cukorral, öntsed hozzá az olvasztott kókuszzsírt és a tejet. Keverj rajta egyet, majd apránként add hozzá a diós zabkorpát.
Ha az almánk jó puha, kapd le a tűzről. Villával, krumplinyomóval, vagy amivel jól esik, kicsit tördeld össze az almát. Keverd össze a pudlinggal és a növényi zselésítővel (sima is jó:)).
     Ragad meg a tésztás küblidet egy kanál társaságában, és a muffin formád aljait pakold meg 1 kanál masszába (mindegyikbe 1 kanállal:P). Ezután jön az almás cucc. Ebből is tegyél mindegyikre egy jó nagy kanálnyit. Végezetül a tésztád maradékát osszad el a tetejükön igazságosan.  Lényeg, hogy se almás cucc, se tészta ne maradjon, és lehetőleg három rétegünk legyen:)!
     170 fokos sütőben nagyjából fél óra alatt elkészül. Hőlégkevergessed, és sasolj néha rá a tetejére.
Ha elkészült kiveszed, hagyod kicsit hűlni, majd bevágod a hűtőbe 1-2 órára. Vagy amíg a töltelék meg nem dermed:)!

   A kezdeti küzdelmem az almával feledtette, mikor megkóstoltam. A tészta édes, a töltelék nagyon picit fanyar...valami eszméletlen finom lett. Sima almával, vagy olyan fanyarabb gyümölccsel is jó lehet, ami harmonizál a dióval.

100 gramm tápértéke:
   kcal: 214.44
   fehérje: 4.71
   szénhidrát: 30.12
   zsír: 10.62
(elpárolgással, mindennel:D)

5 megjegyzés:

Unknown írta...

Jó fajta lett:-)

A birs jó cucc:-) csak valóban kicsit (???) macerás, hát még,ha a "biofajtából" való, amiben akad lakó:-) és még azt is kerülgetni kell:-)

Zsófi írta...

Tök bió volt...tegnap a sütő, ma meg ez a birs hozott teljesen idegállapotba. És vannak nők, akik több tepsi sajtnak valót raknak konyhakészre...van türelmük, én mondom:)

Unknown írta...

Szia! Nagyon szeretném elkészíteni, de lemaradt a tojások száma :-( . Légyszi írd bele! Köszönöm!

Zsófi írta...

Szia! Ezt a málőrt..a tojás tényleg kimaradt :D! Pótoltam!!

Névtelen írta...

A megfejtés az, hogy a sajthoz (éppen a pektin miatt)még kimagozni sem kell a birset.

(Bojti vagyok)

Megjegyzés küldése

ZABirodalom Copyright © 2013