
Tészta:
- 190 g zabkorpa
- 90 g kókuszzsír
- 150 g nyírfacukor
- 90 g dió
- 70 ml tej
- 2 db tojás
Töltelék:
- 5 g stabark növényi zselésítő (Natura)
- 750 g birsalma
- 250 ml 100%-os almalé
- 80 g nyírfacukor
- 1 cs. vaniliás pudingpor
Kezdjük azzal, hogy megpucoljuk az almáinkat. Én ennél a pontnál rájöttem valamire. Ha Éva birsalmával próbálja megtömni Ádámot, tutira ott ragadunk a paradicsomban, mert előbb törik bele az összes foga, mint sem, hogy egy falatot is lenyeljen belőle szegény pára. Rutinosabbaknak biztos simán megy a pucolása, én megszenvedtem vele. De sikerült...(hullámozzunk!!)
Az almát felkockázzuk, és feltesszük főni a cukorral és alma lével. Nagyjából 10 perc alatt elég puha lesz, ami meglepő, ha a kezdeti keménységét nézzük.
Amíg az almán fődögél, nekilátunk a tésztának. Diót daráld le, keverd össze a korpával! A tojásokat verd fel a cukorral, öntsed hozzá az olvasztott kókuszzsírt és a tejet. Keverj rajta egyet, majd apránként add hozzá a diós zabkorpát.
Ha az almánk jó puha, kapd le a tűzről. Villával, krumplinyomóval, vagy amivel jól esik, kicsit tördeld össze az almát. Keverd össze a pudlinggal és a növényi zselésítővel (sima is jó:)).
Ragad meg a tésztás küblidet egy kanál társaságában, és a muffin formád aljait pakold meg 1 kanál masszába (mindegyikbe 1 kanállal:P). Ezután jön az almás cucc. Ebből is tegyél mindegyikre egy jó nagy kanálnyit. Végezetül a tésztád maradékát osszad el a tetejükön igazságosan. Lényeg, hogy se almás cucc, se tészta ne maradjon, és lehetőleg három rétegünk legyen:)!
170 fokos sütőben nagyjából fél óra alatt elkészül. Hőlégkevergessed, és sasolj néha rá a tetejére.
Ha elkészült kiveszed, hagyod kicsit hűlni, majd bevágod a hűtőbe 1-2 órára. Vagy amíg a töltelék meg nem dermed:)!
A kezdeti küzdelmem az almával feledtette, mikor megkóstoltam. A tészta édes, a töltelék nagyon picit fanyar...valami eszméletlen finom lett. Sima almával, vagy olyan fanyarabb gyümölccsel is jó lehet, ami harmonizál a dióval.
100 gramm tápértéke:
kcal: 214.44
fehérje: 4.71
szénhidrát: 30.12
zsír: 10.62
(elpárolgással, mindennel:D)
5 megjegyzés:
Jó fajta lett:-)
A birs jó cucc:-) csak valóban kicsit (???) macerás, hát még,ha a "biofajtából" való, amiben akad lakó:-) és még azt is kerülgetni kell:-)
Tök bió volt...tegnap a sütő, ma meg ez a birs hozott teljesen idegállapotba. És vannak nők, akik több tepsi sajtnak valót raknak konyhakészre...van türelmük, én mondom:)
Szia! Nagyon szeretném elkészíteni, de lemaradt a tojások száma :-( . Légyszi írd bele! Köszönöm!
Szia! Ezt a málőrt..a tojás tényleg kimaradt :D! Pótoltam!!
A megfejtés az, hogy a sajthoz (éppen a pektin miatt)még kimagozni sem kell a birset.
(Bojti vagyok)
Megjegyzés küldése