Lasagne muffin

2015. március 29., vasárnap

     Igen igen, jól látod. Lasagne ízű muffin :)! Mint már többször említettem, arany gyerekem nem igen eszi meg a húst. A főtt ételt is úgy kell belekönyörögni, nem sok sikerrel. Viszont a sütikért él hal, amitől én konkrét hülyét kapok. Ezért tegnap már eljátszottam a gondolattal, hogy muffinba kellene rejtenem a gyerkőc ebédjét. Ez a gondolat nekem nagyon tetszett, meg voltam magammal elégedve :). Ma reggel pedig bevillant, hogy a lasagne milyen finom már, és mennyire hiányzik a jó kis bolognai íze. Úgyhogy a fejembe vettem, hogy bár én nem ehetek belőle, de a családnak bezony muffinba öntöm az olaszok eme méltán híres csodáját. Mondom ha a gyereknek nem is jön be, majd az ember elhordja ebédre :).
Minő mák, hogy ma bár vasárnap van, de a gazdaságos bolt pont nyitva volt, úgyhogy amíg én a függönyöket mostam, meg az ablakot puceváltam, addig elkergettem a családot hozzávalókért.

Hozzávalók:

Tészta:
- 500 g darálthús
- 400 g sűrtett paradicsom
- 1 db répa
- 1 fej hagyma
- fokhagyma
- só, bors
- petrezselyem
- bazsalikom
- őrölt pirospaprika
- 2 db tojás
- 400 g teljeskiőrlésű tönköly liszt
- 100 g aprószemű zabpehely
- 1 kk szódabikarbóna
- 1 dl víz
- kókuszzsír

Besamel:
- 1 ek teljes kiőrlésű tönköly liszt
- 2 dl tej
- 20 g parmezán sajt
- só, bors

- parmezán a tetejére



A recept:

     No tehát, végy elő egy laposperemű edényalkalmatosságot..őőő..SERPENYŐT :D. Olvasszad fel benne a kókuszzsírt, majd pirítsad üvegesre az apróra kockázott hagymát. Míg a hagyma pirul, reszeld rá a répát, fokhagymát, és pirítsad tovább. Ha késznek találod a pirományodat, dobjad hozzá a darálthúst. Ez lehet coca, marha, pulyka...eldöntöd. Én coca-marhát kértem, de nem volt a boltban, így coca lett. Pirítod tovább a hússal, majd sózod (kicsit jobban sózz a tészta miatt), borsozod, rádobod a fűszereket és a sűrtett paradicsomot. Jól átkevered, és 10-15 percet lassú lángon főzöd.
Amíg a bolognai szósz készül, addig odadobod a besamel.
Kevés kókuszzsíron megpirítod a lisztet, majd apránként felöntöd tejjel, kevered mint őrült, és figyelsz, hogy csomómentes legyen. Sózod, borsozod, majd mikor kezd sűrűsödni hozzáöntöd a reszelt parmezánt. Annyit szórsz bele, amennyit jónak látsz. Amúgy egyéb sajt is teljesen megfelelő, csak volt itthon..eksönös volt a lidliben.. :). Elkevered, leveszed a tűzről, és hűlni hagyod.
Ha a bolognai elkészült, azt is leveszed a tűzről és félrerakod hűlni.
Amíg minden hűl, feltekered a sütőt 200 fokra, és elkészíted a tészta alapját.
Felversz két tojást, és hozzáöntöd a zabpelyhet. Elkevered, majd belezluttyantod a vizet. Kb a liszt felét is belekevered, majd jöhet a félig meddig kihlt, de semmiképp nem forró bolognai szósz. Összedolgozod, majd hozzáöntöd a többi lisztet is. Ha túl sűrűnek találod a tésztát, akkor kevés vízzel higítsad azt.
Tészta elkészült, előkapod a muffin formákat.
Elküldtem embert kis muffin formákért, mert csak egy van, az meg nem elég...de csak közepesben volt színes...na mindegy, teszünk egy próbát.
A formákat kb. félig megtöltöd tésztával, majd a mutatóujjaddal egy lyukat fúrsz a tésztába. A lyukba beletöltöd kiskanál segítségével a besamellt, és ennek a tetejére is halmozol annyi tésztát, hogy ellepje a mártásodat. Ha az összes formát íly módon megtöltötted, a tetejét megszórod reszelt parmezánnal, és kb 15 percre a sütőbe dobod. Hőlégkevergetéssel..meg alsó felső sütéssel...vagy ahogy otthon szoktad :). Ha nagyobbak a formák, kicsit több idő kell neki, de sasoljad.
Ha elkészült vársz egy picit, hogy ne égesse le a gigádat, majd boldog fejjel elfogyasztod.

És jöjjön a medve, vagyis az ízpróba. Ember türelmetlen volt, és besamellel leforrázta gigáját, viszont imádta muffinokat.
Gyerekkel már nem volt ilyen egyszerű dolgom. Azt mondta, hogy finom, meg is evett egy felet, viszont mivel nem minmuffin volt, így nem volt boldog, hogy túl nagyra kell nyitni a száját...bakker...
Konklúzió:
Az íz tökéletes, a forma csodás...csak a méret nem az én gyerekem barátja. Legközelebb kisebbeket gyártok, és lesz nagy öröm.
Megjegyzem olyan guszta, hogy most megremegett a térdem, hogy nem kóstolhatom meg :(....kemény vagyok mint a bikaboka, kibírom :D Szerencsére olyan jó lett, hogy hamar el fog fogyni, nem kísért sokáig :D

Epres- zabpelyhes minimuffin

2015. március 28., szombat

     Mi tagadás, teljesen megtáltosodtam, már ami a sütögetést illeti. Kiváltképp dícséretre méltó cselekedet, tudniillik én egy ideje fix, testépítőtiszta étrenden vagyok, ami nem engedi az ehhez hasonló finomságokat. Viszont a gyerkőc nem testépít, de még csak nem is szálkásít, úgyhogy mindent érte, én meg sütök...könnyes szemmel, de sütök :D. Na jó, kibírom én, akárhogy is fáááááj! De nem fáj, mindent a jó alakért :D
FŐZŐMŰSORT NEKEM! (tuti nem fogom nyaldosni az ujjaimat főműsoridőben :D)
Szóval még tegnap kitaláltam, hogy felhasználom a pár hete vásárolt eperkonzervet. Tudom, az sem szerencsés a cukor miatt, de ez a többihez képest kevés cukorral készített. Hazudhatnám, hogy házi eperbefőttből késztem, kizárólag organikus hozzávalókból....de nem teszem :D! Ez biza bóti...cukorral. De használhatsz házit, vagy fagyasztottat. Az jobb, de nekem nem volt, gyerkőc meg szereti az epret :D Raktam bele viszont ismét sok rostot, és teljeskiőrlésűt, hogy valami jó is legyen benne, ne csak finom.
A minimuffin meg adja magát, mert Bazsi oda van érte. Érdekes, hogy csak úgy eszi meg, ha ő szedi ki a formából. Különben nem kell neki :D...furák ezek a gyerekek :D

A recept:

- 1 db tojás
- 1 ek kókuszzsír
- 4 ek teljeskiőrlésű tönköly liszt
- 4 ek zabpehely
- 2-3 ek nyírfacukor
- kb 150 g eper (konzerv, mirelit, friss)
- késhegynyi szódabikarbóna
- fél vanília rúd kikapart bele



Sütő kipakol, majd 180 fokra felcsavar. Amíg a sütő melegszik, Te összeállítod a tésztát. Tojás feltör, tálba önt, és cukorral habosra kever. Eztán hozzáöntöd az olvasztott kókuszzsírt, és összekevered. Már említettem, hogy ha nincs kókuszzsír, akkor jó a vaj is :).
Eztán jöhetnek a száraz hozzávalók, majd a legvégén a villával jól összetört eper. Összekevergéled, és kiporciózod a formákba.
Sütőbe vele. Ha van csillibilli minimuffin formád, akkor 10 perc, ha nincs, akkor kb 20 perc alatt, hőlégkevergetve készre sütöd.

Jelentem, az én igenfinnyás gyerekem ezt is imádta. Hurrá! Asszem az eperszezonban jó sokat fogok sütni belőle. Egyszer talán meg is kóstolhatom :D
Az illata nagyon frankó...de erős vagyok :D

Házi "szmájli", avagy mogyorókrémmel töltött amerikai palacsinta, proteinnel turbózva

2015. március 27., péntek

     Ma nagyon termékeny kedvemben vagyok, ezért két zabos recepttel is megörvendeztetem az arra kíváncsiakat. Előre leszögezem, ez nem lesz teljes egészében az egészség szobra, ugyanis a nem szabad kimondani a nevét, de leírom, hogy nutella van benne. A nutella amolyan patásördög az egészségmániások szemében, nem úgy a gyerekekében. És mivel az én gyerekem sem különb a többinél, bezony érintette már a száját eme pirosszemű szörnyeteg, édesség köntösébe burkolózva.
A nagy, gazdaságos boltban lehet kapni a "szmájli" néven elhíresült, töltött palacsintát, amit egy időben imádott a gyerek. Időszakjai vannak, mint anyámnak a fogyókúrában. Egy hétig csak az kell neki, aztán hetekig hallani sem akar róla.
Gondolkoztam, hogy ha húst nem eszik, és gyakorlatilag a tej az egyetlen fehérjeforrása, mi a bánatost etessek meg vele, hogy azért a fehérjét is feltornásszuk picit. Akkor eszembe ötlött a proteines palacsinta recept, amivel már régóta szemezek. Proteinem márpedig van itthon dögivel, több ízben is.
És a csúnya, számomra teljesen tabu nutellából is van még itthon...csak keveset teszek bele alapon nekiestem a fehérjedús, rostban gazdag, ámde nutellával töltött palkóimnak.

A recept:
- 1 db tojás
- 2 dl tej
- 1 mk szódabikarbóna
- 1 adagolókanál proteinpor (jelen esetben 100% WPP csokis- mogyorókrémes)
- 2 ek nyírfacukor
- 3 ek teljes kiőrlésű tönköly liszt
- 2 ek aprószemű zabpehely
- nutella (keresztvetés)

Először is fogjuk a tojást, és jól elkeverjük kézi habverővel. Hozzá dobjuk a cukrot és a tejet. Keverjük, keverjük. Majd apránként összekeverjük a többi száraz hozzávalóval, végére hagyva a protein port. Amúgy a proteinport el is lehet hagyni. Nem kötelező, mielőtt még megdobáltok kakival. A végére egy sűrű masszát kell kapjunk. Ha kevés a liszt, szórj még hozzá, mert én megint csak érzésre csináltam.
Előkapjuk a palkósütőnket, rádobjuk a tűzre, majd mikor elég meleg, megkenjük kevéske kókuszzsírral.
Kanállal kis köröket halmozunk a sütőre, majd mikor az egyik fele már szinte kész, kiskanállal kevés nutellát dobunk a palkó tetejére...mindeközben sűrűn vetjük a kereszteket, és elmondunk 3 Miatyánkot, és 4 üdvözlégyet. Eztán a nutella tetjére ráöntünk annyi palacsintatésztát, hogy elfedje azt, de ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl sok. Ha ezzel megvónánk, akkor szépen megfordítjuk, és készre sütjük a másik felét is.

     Meg kell említenem, hogy a proteinpor teljesen természetes összetevőkből van összeállítva, és nem, nem koksz. Nem kell attól félni, hogy felpumpált kis lurkók fognak szaladgálni tőle a játszótéren. Azért arra figyeljünk, hogy a napi fehérjebevitelének a mennyisége ne haladja meg a megengedettet :).

Az ízéről szintén nem tudok nyilatkozni, de volt ki megkóstolja, és teljesen meg volt elégedve a végeredménnyel. Elmondása szerint akkor lesz a legtutibb, ha kihűl, és megszilárdul benne a nuti.

A végére pedig megjegyezném, ha kihagyod a nutellát, teljesen alakbarát lesz. De akár diabetikus lekvárral, házi pudinggal is helyettesítheted :)!

Almás- zabpelyhes minimuffin

     Először azzal kezdeném, hogy BOCSI :D. Az utóbbi időben elhanyagoltam a blogot, amire nincs mentségem. Na jó, igazából van mentségem, sok is, de most nem részletezném. Pedig imádok részletezni...egyszer meg is kaptam ezt a fejemhez :P.
Másodszor azért kérek elnézést, ha lesznek helyesírási hibák, elütések...a szerkesztőm mindent alá húz pirossal, így nem tűnik fel, ha valami nem jó. Arról nem is beszélve, hogy a laptopunk billentyűzete nem az igazi, így kimarad néha pár betű (az Ű-t vagy 5ször nyomom le, mire meglátom :S)...szal ez van.
Harmadszor jöjjön a minimuffinok története:
Gyerkőcöm egyre finnyásabb. A kezdeti mindent megeszik, ami egészséges kezd möghólni, és követel mindent amiben hemzseng a finomtott, és a transz. Én kezdetben lelkesen köeteltem a családtól, hogy ne sajnálják már meg annyira, ebédre nem való a tejbegríz...a pudnig sem...de melyik nagyszülő tud nemet mondani a síró tekintetnek? Na az enyémnek simán nemet mondanak, de az unokának nem, úgyhogy minden nap győzött az üres kalória.
Mostanság több időt tudok a gyerkőccel tölteni, és az ősz hajszálaim is tuti gyarapodtak (még jó, hogy festem), amit az étkeztetési cécónak köszönhetek. Úgyhogy felvettem a kesztyt, elfogadtam a kihívást, és bizony minden bolti cuccosnak lesütöm valahogy a fogkmélő verzióját, amit talán meg is eszik.
Voltunk vásárolni a nagyboltban, ott vettünk oyan minimuffin sütő kis csicsaszínű szilikonokat, hátha úgy megeszi ami benne sült. Mert ez a gyerek a pudingot is csak saját dobozából eszi meg..ha átrakom tálba, az már nem jóóóó...szóval jah...minimuffinforma, aminek rosszul vagyok a sznétől :D
     Kitaláltam, hogy ma muffint sütök. Az ízéről majd referál a család alapon, mert én még csak bele sem nyalok, hiszen nincs benne csirkerizsbrokkoli, érzésre raktam bele a dolgokat.
Előre kérem megint az elnézést, most semmi kalória és tápanyag nem fog feltüntetésre kerülni, mert nem volt rá időm. Amit garantálok az az alapanyagok minősége :)!

Tehát essünk neki a receptnek:

- 1 db tojás
- 1 ek kókuszzsír
- 2-3 ek teljeskiőrlésű tönköly liszt
- 2 ek aprószemű zabpehely
- 2 ek nyírfacukor
- 1 alma
- 1 kk őrölt fahéj
- késhegynyi szódabikarbóna



Először is kipakoljuk a sütőt, és nagyon gyorsan felnyomjuk 180 fokra. Miközben a sütő melegszik, Te összedobod a tésztát. Mindezt szintén nagyon gyorsan, mert nem látod a gyereket, és ha nem látod a gyereket, az hétszentség, hogy épp lebontja a házat.
A tojást habosra vered a cukkerral, majd hozzálöttyinted a felolvasztott kókuszzsírt. Ha nincs, jó a vaj is, egye fene, ne legyünk szigorúak, most a lényeg az egyemegagyerek. Beleöntöd a száraz hozzávalókat, elkevered, majd a végén belereszeled a megpucevált almádat is.
Ha ez megvan, akkor iziben belehalmozgatod a kis csillibilli szilikonkákba a tésztát, hogy nagyjából háromnegyedig legyen. Bevágod a sütőbe, és uccu a szobába, megnézni a romokat, amit a gyerek csinált, amíg Te a konyhában voltál.
Nagyjából 10 perc alatt hőlégkevergetéssel készre sütöd, ez idő alatt párszor kirohanhatsz megnézni. Kiszeded, meghűl, és próbálhatod megetetni vele a gyereket!

És most jöjjön a vára várt ízpróba:
Jelentem, a gyerek odáig volt a kis cuki muffinkáktól, és az ízéért is oda van. Nagy boldogan benyomott belőle hiretelen hármat :)!
Amit a gyerek kapott: finom muffin, HURRÁ!
Amit én kaptam: a gyerek megette a muffint, ráadásul így evett gyümölcsöt is, meg rostot is. HURRÁ!!

Szóval ha Te is hasonló cipőben jársz, de nincs időd órákat a konyhában álldogálni, ez a muffin gyors is, finom is, rostban is gazdag...SÜSSED MEG!
Ha nincs gyerek, akkor pedig normális muffinformákba öntve remek reggeli, vagy tízórai lehet belőle, nagyon hamar!

ZABirodalom Copyright © 2013