Életjel:)

2013. október 30., szerda

     Ha valaki aggódna a jövőbéli receptekért, ne tegye! Még élek, csak a blog átmenetileg szünetel:)!
Ennek oka a ZABirodalom papírra vetése.
Hamarosan új, és még finomabb recipékkel térek vissza...mondhatnám így is:
I' LL BE BACK!!
:D

Birsalmás muffin

2013. október 19., szombat

     Október lévén, megjelent a színen a birsalma. Nem szeretem:)! Azaz egészen a múlt hét elejéig mérhetetlen gyűlöletet tápláltam a birsalma iránt. Mama mindig hozott belőle sajtot, amit anyám percek alatt képes lett volna elpusztítani (ha nem lett volna ciki), én meg csak néztem, hogy ezt mégis miért??Fujjj!!! De múlt héten anyós küldött kis birsalma sajtot, amit nem tudom miért, de megkóstoltam...és nem is volt rossz. Szokták mondani, hogy terhesség teljesen megváltoztatja az ember véleményét az ételekről...és valóban! Aztán jött anyám, és közölte, van egy csomó birsalmája. Rá is ugrottam, pedig már akkor éreztem, hogy ebből bizony nem lesz sajt (sok sok cukor kell bele)...de mi legyen?? Bázislakóim segítségét kértem, és kaptam is egy torta receptet. Gondoltam ebből lehet valaminek az alapja...de minek? És hirtelen jött a megvilágosodás: MUFFIN! Van frankó szilikonos muffin formám, úgyis rég használtam. És az eredmény...az eredményt nem tudom kifejezni szavakban. Az öndicséret amúgy is csúnya szokás:D:P

A RECEPT:

Tészta:

- 190 g zabkorpa
- 90 g kókuszzsír
- 150 g nyírfacukor
- 90 g dió
- 70 ml tej
- 2 db tojás

Töltelék:

- 5 g stabark növényi zselésítő (Natura)
- 750 g birsalma
- 250 ml 100%-os almalé
- 80 g nyírfacukor
- 1 cs. vaniliás pudingpor

    Kezdjük azzal, hogy megpucoljuk az almáinkat. Én ennél a pontnál rájöttem valamire. Ha Éva birsalmával próbálja megtömni Ádámot, tutira ott ragadunk a paradicsomban, mert előbb törik bele az összes foga, mint sem, hogy egy falatot is lenyeljen belőle szegény pára. Rutinosabbaknak biztos simán megy a pucolása, én megszenvedtem vele. De sikerült...(hullámozzunk!!)
Az almát felkockázzuk, és feltesszük főni a cukorral és alma lével. Nagyjából 10 perc alatt elég puha lesz, ami meglepő, ha a kezdeti keménységét nézzük.
Amíg az almán fődögél, nekilátunk a tésztának. Diót daráld le, keverd össze a korpával! A tojásokat verd fel a cukorral, öntsed hozzá az olvasztott kókuszzsírt és a tejet. Keverj rajta egyet, majd apránként add hozzá a diós zabkorpát.
Ha az almánk jó puha, kapd le a tűzről. Villával, krumplinyomóval, vagy amivel jól esik, kicsit tördeld össze az almát. Keverd össze a pudlinggal és a növényi zselésítővel (sima is jó:)).
     Ragad meg a tésztás küblidet egy kanál társaságában, és a muffin formád aljait pakold meg 1 kanál masszába (mindegyikbe 1 kanállal:P). Ezután jön az almás cucc. Ebből is tegyél mindegyikre egy jó nagy kanálnyit. Végezetül a tésztád maradékát osszad el a tetejükön igazságosan.  Lényeg, hogy se almás cucc, se tészta ne maradjon, és lehetőleg három rétegünk legyen:)!
     170 fokos sütőben nagyjából fél óra alatt elkészül. Hőlégkevergessed, és sasolj néha rá a tetejére.
Ha elkészült kiveszed, hagyod kicsit hűlni, majd bevágod a hűtőbe 1-2 órára. Vagy amíg a töltelék meg nem dermed:)!

   A kezdeti küzdelmem az almával feledtette, mikor megkóstoltam. A tészta édes, a töltelék nagyon picit fanyar...valami eszméletlen finom lett. Sima almával, vagy olyan fanyarabb gyümölccsel is jó lehet, ami harmonizál a dióval.

100 gramm tápértéke:
   kcal: 214.44
   fehérje: 4.71
   szénhidrát: 30.12
   zsír: 10.62
(elpárolgással, mindennel:D)

Madártej- szelet

2013. október 18., péntek

     Mielőtt belevágnék a közepébe, gyónnom kell kicsit. Ez a madártej- szelet kezdetben intelligens krémes akart lenni. De ma minden össze esküdött ellenem:D. Kezdődött azzal, hogy nem mertem nekilátni a 8 tojásos verziónak, inkább fele adagot kevertem be, hátha elrontok valamit:). Aztán folytatódott azzal, hogy kevés sárgája csúszott a fehérjébe, amit hiába vertem mint ökör, nem lett olyan kemény, mint azt én szerettem volna. Ráfognám a xillitre, de vertem én már azzal habot, ami olyan lett, mint a nagykönyvben.
Végezetül pedig nem kapcsolt be a sütő. A szemem már erőst tikkelt az idegtől. A villanysütő időzítőgombja megadta magát, és ha az megadja magát, nem kapcsol be a sütő. Na, én már erőst idegállapotba kerültem (FIGYELEM, az erőszak soha, semmilyen körülmények közt nem megoldás), ezért addig ütöttem, míg meg nem javult. De ez volt vagy fél óra verekedés a sütővel...következményképpen a krémes lapos lett, mint a fene! Na meg asszem a tepsim sem volt elég kicsi. De csodálatos az íze, úgyhogy teljesen használhatóvá nyilvánítottuk:D

A RECEPT:

- 4 tojás
- 150 g nyírfacukor
- vanília kikapart belseje (vagy aroma, esetleg vaníliás cukor)
- 5 ek zabkorpa
- 50 g kókuszzsír
- 0,5 L zsírszegény tej

     Mielőtt bárminek nekilátnál, nézzed meg a sütődet, hogy működik-e. Biztos ami biztos, bár ha elromlott, szólsz, megyek, megütöm:D
Ha a sütő müxik, boldog arccal kettészeded a tojásokat. A sárgáját összekevered a cukor 3/4-ed részével, hozzá adod az olvasztott kókuszzsírt, zabkorpát, vaníliát és a tejet. Jól elkevergeted, majd a tojásfehérjét kemény habbá vered a cukor maradékával. Elő fordulhat, hogy a nyírfacukor a ludas, de mondom, nekem sikerült már ami most nem. De ha nem olyan kemény, az sem tragédia:)! 
A tejes cuccba szépen óvatosan belekevergeted a fehérjét, de vigyázz, ne törd teljesen össze.
Ehhez a mennyiséghez én egy 40*50-es tepsit használtam, ez is lehet az egyik oka, hogy nem lett olyan hűű de vastag a végtermék:). Na előveszed a lehető legkisebb tepsidet:D, majd ezt a híg valamit beleöntöd. Bepakolod a hideg, de működőképes sütődbe, 180 fokra tekered, és 60 perc alatt készre sütöd.

     Szerencsére nagyon finom, íze teljesen olyan, mint a madártejé:)! Gyerkőcön letesztelve, nagyon ízlett neki.
Kalóriában sem túl vészes, ha kibírod egy egész tepsi befalása nélkül:D. Ami még mellett szól, hogy tényleg nagyon gyorsan össze lehet állítani.
 Ha az adag dupláját használod, egy vastagabb sütit kapsz, ami már intelligens krémes néven fut:D, Szerintem én azt itt nem fogom közzé tenni, max egy képet:D. Lényeg, hogy tudjátok. Viszont érkezni fog az eredeti, tésztás krémes zabosított változata is:)!

És most jöjjenek a tények:
 100 gramm tápértéke:
   kcal: 214.87
   fehérje: 7.21
   szénhidrát: 28.65
   zsír: 11.23

HELYREIGAZÍTÁS a "fogyókúrás" bejegyzésemhez!!

2013. október 17., csütörtök

     Na tehát, a "fogyókúrás" bejegyzésemről:
1. nem cikknek szántam. Kedves, hogy páran annak tartották, de ez csupán az én fogyókúrámból származó konklúzió.
2. Azzal is tisztában vagyok, hogy nem én találtam fel azt a viaszt! Pont ezért vannak benne tudományos hiányosságok, és pont ezért a bánat akart kitérni arra, hogy egyénenként tud változni a dolog, stb. stb.!
3. Pont ezért emeltem ki a Kalóriabázist, hogy nagy segítség ebben az egészben. Mert sokan vannak, mindenféle szervezettel, akik közül valaki biztosan tud segíteni, ha az ember lánya (vagy fia) elakad!
4. És ez, ami legjobban nyomja a lelkem:
A bejegyzésem (bejegyzés, nem cikk!!) azoknak szól, akik KÜZDENEK a súlyfelesleggel. (Vagy természetesen akik nem, de engem szeretnek, támogatnak, és elolvassák:P:P) Akik gelesztások, esznek mint a gép, mégis gelesztások maradnak, azok a fent említett más szervezetek közé tartoznak (mától nevezzük őket GESZ-nek *Gelesztások Egyesült Szervezete!). Ami nekik jó, de mi törölgetetjük vele a nemesebbik felünket. Ennek örüljenek, majd fogadják el, hogy a hízékony szervezet (HESZ) bizony szükségét érzi annak, hogy több oldalról is segítségre, megerősítésre van szüksége, ha úgy érzi, hogy elakadt, valamit nem jól csinált. Vagy éppen jól csinált, és ezzel mankót szeretne adni a szenvedő szervezetnek (SZESZ) 

    Jó, én voltam a gyökér, hogy nem írtam le ezt abba a bejegyzésbe, így félre lehetett érteni, de kövezzetek meg nyugodtan. Minő mák, hogy ez a blog megmarad a recepteknél:):P!

     Természetesen a GESZ figyelmét is felhívnám az egészséges életmód fontosságára! Mert az tök tuti, hogy nem látszik rajtatok kívülről a körmöspacal, fehér lisztes nyalánkságok, stb., stb....de ki tudja mit rejt, amit mi nem látunk! Érszűkület, zsigeri zsír és még sorolhatnám, DE NEM AKAROM!
Az egészséges táplálkozás fontos! Ha magunkra nem is, de gondoljunk a gyerekeinkre! Meg fogja magát hálálni!!

A "fogyókúrámról"

     Noha ez a blog alapjába véve egy receptekre épülő kis szösszenet, amin nem is szándékozom változtatni, elérkezettnek tartom az időt, hogy kicsit mégis más vizekre evezzek. Ezek a vizek nem is annyira mások, mert végül is a receptek is a "fogyókúra" miatt vannak itt:D. Hogy miért teszem idézőjelbe a fogyókúra szót? Életemet azzal töltöttem, hogy fogyókúrázok. Ami nagyjából azt jelentette, amit maga a szó is. Kúra szerűen fogyóztam. Lement x kiló, majd vissza jött x kiló, + y kiló. És ez így ment, míg meg nem untam. Terhességem előtt is épp egy kúrában voltam nyakig. Lement kb. 20 kiló(nem mértem:D). Majd terhes lettem, az alatt feljött 9, majd a szopi (amire persze sokan azt mondják, hogy szopi alatt olvadnak a kilók..ebből meg arra a következtetésre jutottam, hogy ami róluk leolvadt, azt átcsúszott rám:S) következtében további 10 kg-mal lettem gazdagabb.
4 hónapos volt a Bazsi mikor ráálltam a mérlegre. Azt hiszem akkor egy pillanatra megfagyhatott az agyam a látványtól. Igen..biztosan megfagyott:D. Mivel nem igen volt tejem, és a baba is finnyázott, úgy döntöttem, hogy jó, itt vetünk véget a dagadásnak. Olyan voltam már mint egy megtermett havasi Jeti.
     Elkezdtem a terhesség előtt jól bevált, nem eszek szinte semmit stratégiát. Felszerelkeztem búzacsírával, kölessel, zabbal. Örök búcsút intettem mindennek, ami cukor, liszt, csoki...
Ismét barátságot kötöttem a szobabicajjal is. Naponta 50 percet töltöttem rajta, addig apája vigyázott egy szem fiamra.
Az első 19 kilómtól sikerült is olyan 7 hónap alatt megszabadulni. Ebben volt egy karácsonyi szünet. Ember a talpán, aki Karácsonykor nem eszik...egyszer velem is megtörtént, mert Szent Este pont gyüminap volt..nyamvadt 6 kiló mínusz miatt. Azt azóta sem bocsátottam meg magamnak.
De a 19 kiló után valami nem smakkolt. Ettem a fogyókúrásnak kikiáltott kis elemózsiáimat, ültem a biciklin mint a bajnok, sőt nem csak ültem, tekertem is! De a mérleg nem akart menni lefelé.
Ma már azt mondom, hogy szerencsére történt velem egy baleset, ami miatt fekvőgipszre lettem kárhoztatva. Látva több ismerősöm esetét a gipsszel, bepánikoltam, hogy majd én is jól vissza hízom ami keservesen lement. Akkor leltem rá az én HŐSÖMRE, és nekiláttam számolgatni amit megeszem!!
     Ez a hosszú fenti duma a felvezetője volt a lényegnek: ha tartósan, és végérvényesen szeretnél megszabadulni a végtelenségig gyűlölt zsírpárnáktól, akkor bezony fiam, SZÁMOLNI KELL!!
     Szép és jó, hogy teli tömködjük magunkat csupa olyan valamivel, amiről ki van kiáltva, hogy fogyókúrás...de ha bezabálsz belőle annyit, amitől egy focicsapat is jól lakna, nem megy le. Az is lehet, hogy vissza jön.
A zabkorpa, zabpehely is teli van kalóriával. Abból is tudni kell a mértéket. Viszont természetesen sokkal egészségesebb haminyamit tudsz belőle összehozni, mint a finomlisztből. És dögig van rosttal. Ami miért fontos??? Na miért??? Ciripp cirippp! Na majd megmondom, hogy miért. Van a Te jól elzsírosodott szervezeted. Amit elkezdessz röstellni, ezért nekilátsz a koplalásnak. Idővel az anyagcseréd úgy lelassul, hogy a kakát már csak hírből ismered, és mikor néha néha betoppan, úgy örülsz neki, mint  gyerek a Jézuskának. Ezért kell a sok rost, és folyadék. Hogy remélhetőleg minden reggel ki tudjad kergetni azt a bizonyos medvét.
Szokták mondani azt is, hogy a gyümölcsben, és zöldségben sok a rost. Nem vita, van bennük. De koránt sem annyi, mint azt mi gondolnánk. Pár alma és répa elrágcsálása nem fedezi a szervezetünk napi rostszükségletét. Amennyi almát neked el kéne rágjál...elég csúnyán kimerülne a napi szénhidrát kereted.
     Rostokat túltárgyaltuk, jöjjön a kalóriaszámolás fontossága:
Említettem csúnya kudarcomat a 90 napos diétával. Végig nyomtam, tartottam a folyadék napokat is, nem bűnöztem...mégis csak retek 6 kiló ment le. Na most a megoldás a következő. Kettő is van:D....vagy túl sokat ettem, vagy túl keveset:D! Ugyanis, az ember szervezetének naponta minimum 1200 kalóriára van szüksége. Ezt bizony le kell nyelni. Ha ez alá mész, erősen sanszos, hogy idő után nem fogysz tovább zsírból. Majd jól bezabálódik az izmod, és löttyed leszel mint állat!!
A másik, hogy a Te súlyod 1500 kcal-val szépen fogyogatna lefelé, de naponta bezabálsz 6 db update csigát reggelire, és 4et vacsorára. Egy jó nagy adag update tésztafélével megküldöd a gyomrod ebédre, majd azt letunkolod kis update pudinggal. Nem vitatom, jók az update termékek. Még az update család tagjaival sincsen semmi problémám, mielőtt valaki felhorkanna. De ha Te ennyi mindent bezabálsz update, és nem nyomod le Réka összes DVD-jét húzóra, akkor bizony rendesen kimerítetted a napi kalória keretedet. Az egyensúly fontos. Meg kell találni a harmóniát az étkezés, és a sport között. Ehetsz mindent, bár egyszerűbb az egészséges, alacsony kalóriatartalmú hamik felé kacsintgatni, mert úgy többet ehetsz:). Nem mindegy, hogy 3 tábla tejcsoki, vagy teljes kiőrlésű pékáruk, sovány húsok, tejtermékek, zöldségek, gyümölcsök:D.
De ki az aki egy füzettel a kezében akar mászkálni mindenfelé. Erre jó a kalóriabázis! Csak egy konyhai mérleg kell, és leméregeted amit tényleg megeszel. Ha egy szőlőszem, akkor egy szőlőszem. Nem csalsz, nem vered át magad. Ez az oldal tökéletesen megkönnyíti a diétádat. Egyre bővülő adatbázis, stb,, stb. Szerencsére rendelkezik egy tök jó csapattal, akikhez bátran lehet fordulni, ha megakadunk valamiben. Én is tőlük tanultam meg, hogyan kell a rendszerrel kiszámoltatni az elpárolgást, vagyis azt, hogy a főzés alatt mennyi nedvességet veszít magából adott étel...mert veszít, és ezáltal változik a kcal tartalma is:). Szóval szipi szupi, mindenkinek tudom ajánlani!!:)
     Zanzásítva: mióta számolom, hogy egy nap mennyi az a kalória, amit megehetek, további 15kg ment le. Jelenleg 34 kg mínusznál tartok, és nem lehet megállni, mert bár közel a vége...még nincs vége:D. Ami még jó ebben a számolgatásban, hogy megint eszem rizst, krumplit, és durum tésztát:)!!! Csak okosan kell csinálni.

     Ha pedig valami nasira, vagy rostban gazdag dologra vágyom, előkapom a zabpelyhemet, vagy zabkorpámat, és sütök belőle valamit:D!!

      Ó, és a végére még fel kell hívnom valamire a figyelmedet!! Ne akarj gyorsan sokat. Ha heti 1 kg-nál több megy le, a végén úgy fogsz kinézni, mint egy bazi nagy mutáns repülő mókus. Hagyni kell időt a bőrödnek. Nagy súlyfeleslegnél még így is sanszos, hogy kifogysz magadból...de ne adjunk még egy pofont magunknak a saját hülyeségünk miatt. És igyál, igyál, igyál. A víz fontos!!:)

     (Ez azért kívánkozott ki belőlem, mert tök evidensnek tűnő dolog, mégis sokan esnek a jojo csapdájába. Írásom elsősorban nem azoknak szól, akik tisztában vannak vele!! Főleg, hogy nem észt osztok, csak tapasztalatot. Észből kevés, tapasztalatból viszont van nekem sok!)

Fánk

2013. október 13., vasárnap

     Szeretem a fánkot! A jó öreg, bő zsírban kisütött fánkot, lekvárral a tetején, amit mama csinál. Vagy azt a híres óriás fánkot, amit Szlovéniában sütnek (Szlovéniában voltunk nászúton, és akkor kóstoltam. Sütőben sütik, nem tocsog a zsírban, töltve van lekvárral, vagy pudinggal, aminek a tetején kókuszos csoki máz van...és mivel terhes voltam,be is dobtam egy emberfej nagyságúból vagy kettőt:D). De szeretem a kis töltött fánkocskákat is. Sőt! IMÁDOM A FÁNKOT!!
Na de toljuk vissza kicsit a nyálunkat a szánkba...NEM ehetünk fánkot! Kalória tartalma az egekben, telis tele cukorral, zsírral...egy szóval baromira hizlal. Viszont az, aki olyan hosszú ideje diétázik, mint én, az tudja milyen mikor megcsapdossa az orrát valahol a frissen sült fánk szaga. Vagy elég csak a legjobb barátnőtől egy mondat, miszerint fánkot evett. Az én esetemben is ez történt...barátném fánkot evett.
     Mondjuk már korábban is be- bevillant a szemem elé a fánk gondolata. Volt, hogy anyám hozott fel egy nagy adaggal, a mama sütötte fánkból (Mama ritkán süti, de olyankor kiló számra...ma megértettem az okát).
No tehát a hét végére ütemeztem be a fánk reformosítását, megünnepelvén az eddig leadott 34 kilómat:D...de mivel még nem vagyok a végén, próbáltam nem túl kalóriadúsra ügyködni. Szerintem sikerül, mert a ch tartalma viszonylag alacsony lett.
     Azt nem mondom, hogy egyszerű az elkészítése...de ha van eszetek, ami nekem nem volt, a robotgéppel veritek, és nem fakanállal...akkor viszont nem is olyan nehéz. De úgy gondolom, hogy egy éccsanyának illik fánkot sütni, mert a gyerekek szeretik. És ezt a verziót nyugodtan ehetik!!:)

A RECEPT:

- 350 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt (Szarvasi)
- 50 g búzasikér
- 100 g zabkorpa
- 30 g kókuszzsír
- 500 ml zsírszegény tej
 - 20 g élesztő
- 2 db tojássárgája
- 50 g nádcukor, porrá őrölve
- 1 csipet só

     Na szóval, csapjuk bele a lecsóba. Először fogjuk a zabkorpánkat, és kávédarálón őröljük finomra. Öntsük hozzá a liszthez és a sikérhez. Kicsit langyosítsuk meg (én mikróba tettem egy percre). Ez után mérjük ki a tejet, és ezt is langyosítsuk.
Ha a langyosítással megvagyunk, készítsünk kovászt. Ez úgy történik, hogy a lisztes keverékből 3 evőkanálnyit összekeverünk, 1 evőkanálnyi porcukorral és 1 dl langyi tejjel. Belemorzsolgatjuk az élesztőt. Letakarjuk, és várjuk, hogy félsűrű kovászunk legyen.
A tojássárgát összekutyuljuk a maradék porcukival, amit a kovászhoz öntünk, majd mehet bele a maradék tej, az olvasztott kókuszzsír, liszt és só.
Fogjuk a fakanalunkat (vagy a robotgépünket), és nagyjából 20 percen keresztül lágy tésztává verjük a cuccost. Na itt voltam birka, hogy nem kaptam elő a robotgépet, de nem akartam zörögni. Még frankó kis vízhólyag is lett az ujjamon. Na de mindegy, vertem én mint állat.
Ha ez kész, letakarjátok, és bebugyoláljátok valamibe a tálat (paplan). Hagyjátok magára legalább egy órára. Ha duplájára kelt, akkor jók vagyunk, vihetjük a deszkára.
A deszkát jól be kell lisztezni, és borítsátok rá a tésztát. Kis kezikótokkal lapigassátok el, ujjnyi vastagra. Ha nagyon ragadna, a tetejére is szórjatok szépen lisztet. Valami kör alakúval (pohárral, pogiszaggatóval) szaggassátok ki, és letakarva hagyjátok pihenni fél órát. Fifyuzzátok, nehogy túlkeljen a tészta.
A fánkokat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjátok, de ne túl közel egymáshoz. Legyen helyük, mert meg fognak dagadni a kis édik. 200 fokra előmelegített sütőben, nagyjából 20 perc alatt készre sülnek, de azért sasoljátok. Ó, és hőlégkeverésen legyen a masina.

     Most jön egy kis magyarázat, mielőtt feltüntetem a kalóriákat:D!
Ámbár 350 g lisztet használtam ténylegesen, a lisztezéshez nagyjából elment további 20 g. Mivel ezt csak saccra mondom, mert nem mértem le, ezért a kalória adatai is csak nagyjából lesznek pontosak. A kész fánkok kalóriájának kiszámolásához hozzá adtam ezt a nagyjából 20 g lisztet, ezért az érték elég közel fog állni az igazsághoz.
Ezt azoknak írom, akik hozzám hasonlóan, elvetemülten számolják a kalóriákat:D....akik nem, azoknak meg mindegy:P!
 Tehát, akkor lássuk a medvét:

100 gramm tápértéke:
   kcal: 289.89
   fehérje: 15.15
   szénhidrát: 40.99
   zsír: 6.9

1 db kész fánk nekem 40g lett, ami 116 kcal. Ebbe a rávaló nincsen beleszámolva.

     A kész fánkot tölthetitek is, akár lekvárral, pudinggal, csokival...eldöntitek. Én maradtam a családi hagyománynál, és lekvárt kanalaztam a tetejére.
Kinézetre nem olyan pofás, mint a bő zsírban kisütött rokonai, de puha, és finom.

Beteszteltem fiacskámon, azt mondta, hogy nyami nyami :D:D!  De ezt tényleg lehet bátran adni egy éves kortól. Nem tocsog a zsírban, és kristálycukor sincs benne!
Viszont ha amolyan igaz szalagos fánk feelinget szeretnétek, fogtok kevéske kókuszzsírt, és kisütitek benne. Amint ledobtam magamról az összes felesleges zsírt, én is ezt a módszert fogom alkalmazni:)!

Répatorta

2013. október 5., szombat

    A répatorta régóta nagy kedvencem, de az a töménytelen mennyiségű olaj, ami abba kell, hamar tiltólistássá tette.
Egy ideje foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene csinálni a zabkorpás verziót, de valahogy sosem jutottam el a megvalósításig. Ma viszont megyünk unokatesó köszöntőbe, és illene sütni valamit alapon, eszembe jutott: RÉPATORTA!!!
Persze nem a tipikus krémsajtos, sokolajos, sokdiós verzió lett. Ezt bátran adhatjuk gyerkőcöknek is, egy éves koruktól...ami nálam ugyebár szempont:)!

A RECEPT:

- 200 g reszelt répa
- 200 g pürésített alma
- 225 g zabkorpa
 - 175 g lágy zabpehely
- 3 tojás
- 50 g kókuszzsír (szoba-hőmérsékletű)
- 1 tk. szerecsendió
- 2 tk fahéj
- 1/2 tk só
- 1 tk gyömbér
- 2 ek nyírfacukor
- 1 dl víz

     Fogjuk a répánkat, megpucoljuk, lereszeljük. Ha daráljuk, gyorsabb:)! Az almát is pucoljuk, magozzuk, majd jól lepempőzzük. A tojást felverjük, és összekeverjük a kókuszzsírral. Ezt szépen összedolgozzuk a répával, és az almával és a vízzel.
Egy külön tálba összeöntjük a száraz hozzávalókat és a fűszereket, majd lassanként, egy lapátkával összekeverjük a répás cuccal.
    Előkapjuk a tortaformát, s az aljára sütőpapírt teszünk. Belelapátoljuk a masszát, és szépen elegyengetjük. A sütőt 190 fokra előmelegítjük, majd ha az megvan, akkor belevágjuk a formának, és kb 45 perc alatt készre sütjük. Nem mertem hőlégkevergetni, inkább alsó felső sütést használtam, nehogy túlzottan kiszikkasszam:)!!
     A tetejét megszórtam őrölt xilittel. Ez meg ugye úgy jött össze, hogy ráküldtem a sima xilitre a kávédarálót, szitába öntöttem, és szépen eloszlattam a répatorta tetején.

     Az eredmény egy rostban gazdag, de kalóriában mégsem eget verő desszert lett. A tetejére természetesen lehet ilyen meg olyan mázat készíteni, de az plusz kalória...az meg nálam nem volt szempont:). Lényeg, hogy nagyon finom lett.

A recept adatai szerint:
100 gramm tápértéke:
   kcal: 259.69
   fehérje: 8.34
   szénhidrát: 38.07
   zsír: 9.39

     Ez a kalória magában tartalmazza a sütésből fakadó nedvesség elpárolgását is. Ezt azért tartom fontosnak megemlíteni, mert sok receptben, ahol a kalória is szerepel, nem számolják ki az elpárolgást, ezért a kalória sokkal kedvezőbbnek tűnhet...aztán jól bezabáltok belőle, majd néztek mint a luki nyúl, mikor a mérlegre álltok!!! Az elpárolgás FONTOS!!!




ZABirodalom Copyright © 2013