Almáspite

2013. június 12., szerda

     Az almáspitével engem bizony le lehet venni a lábamról. Mamám ahányszor beállít vele, a szemem könnybe lábad, és gyakran borul a fogyókúra. De ki tud nemet mondani annak az omlós tésztának, és finom almás tölteléknek???
Szerencsére nem kell lemondani az almáspitéről sem, mert remek alternatíva a zabkorpás változat. Arról ne is beszéljünk, hogy töredéke idő alatt elkészül, és nagyon finom:)!

A RECEPT:

- 160 g zabkorpa
- fél csomag sütőpor
- 2 tojás
- 2,5 dl zsírszegény tej
- 2 dl natúr joghurt
- 800- 900 g alma
- 50 g nyírfacukor (helyettesíthető bármilyen édesítővel)
- fahéj

    A zabkorpát összekeverjük a sütőporral, és a felét egy kb 25x 35-ös kiolajozott tepsibe öntjük. Az almát lereszeljük (én daráltam), majd elkeverjük a fahéjjal és a nyírfacukorral. Rálapátoljuk a zabkorpára. A tetejére egyenletesen elszórjuk a maradék korpát.
A joghurttal összekeverjük a tojásokat, és hozzá öntjük a tejet. Ezt is szépen elkeverjük, és az egész cuccot a pite tetejére öntjük.
    180 fokos sütőben, kb. 40 percig sütjük. Ha a tetején kezdenek megjelenni az aranybarna foltok, kijelenthetjük, hogy megsült:)!

Ne legyünk mohók, várjuk meg türelemmel, amíg kicsit kihűl, hogy könnyen lehessen szeletelni!

100 g csak nagyjából 94 kcal!( Ez nagyjából egy szép szeletnek felel meg)


Rántott ponty, hagymás édesburgonyával

2013. június 8., szombat

     Végre itt a peca szezon:)! Ámbár én jó pár éve nem voltam pecázni, apai nagyapám sűrűn ül ki, és nemrég megdobott egy jóképű tükörponttyal.
Nagy kedvenc a rántott hal krumplipürével, ezért ezt próbáltam meg kicsit diétásabban megoldani.

A RECEPT:

- 1 db ponty ( nem akarok dekákat írni, mindenki szerezzen akkorát, amekkorát tud:))
- 100 g zabkorpa (kb)
- szezámmag
- tojás
- só, bors
- olívaolaj

- 0,5- 1 kg édesburgonya (ez is rátok van bízva)
- 1- 2 fej vöröshagyma
     Először fogod az édesburgit, és megmosod. Bepakolod sütőzacsiba, azt kicsit megböködöd tűvel, és a 200 fokos sütő rácsára teszed kb 45 percre (a krumpli nagyságától függ). 
A hagymát megpucolod, felkarikázod. Fogsz egy serpenyőt, löttyintesz bele olívaolajat, majd ebben szépen megpirítod a hagymát.

    Aztán fogod a haladat! Ha már elő van készítve, szupi! Ha nem, akkor felvágod a seggénél a hasát, és kikapod a belit neki. Aztán szépen kifilézed! Természetesen, csak ha akarod, én jobban szeretem a filét, tehát én kifiléztem.
A szeleteket kicsit megsózod, ha szeretnéd borsozod is. A zabkorpába keversz egy kis szezámmagot. A tojást felvered egy külön tányérba, és bepanírozod a halat a szokásos módon.
A szeleteket tepsibe pakolászod, és a tetejét megszórod vékonyan olívaolajjal. Kikapod a krumplit, bevágod a haladat a 200 fokos sütőbe, és hőlégkeveréssel, aranybarnára sütöd.
    
     A krumplit meghámozod (gyakorlatilag kicuppan a héjából), tálba teszed. Villával összetöröd, majd hozzákevered a hagymával. Ízlés szerint sózod, esetleg borsozod is.


ZABirodalom Copyright © 2013